Ханес Свобода: БСП да се разграничи от "Атака"

"Атака" не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните", заяви председателят на групата на социалистите и демократите

Малко преди очакваните дебати за България в Европарламента лидерът на социалистите Ханес Свобода призова българското правителство да се разграничи от политиката на "Атака".

"Българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия на Атака", заяви в Европейския парламент в Страсбург председателят на групата на социалистите и демократите.

На пресконференция в Страсбург Свобода бе питан дали не легитимира сътрудничеството на правителството с Атака заради това, че при тройната коалиция, фирмата, в която е работила съпругата му, е получила голяма обществена поръчка у нас. "Аз не съм легитимирал нищо - не и сътрудничество с Атака. Вече казах, че българското правителство трябва да се разграничи от всички политики на тази партия и това е много ясно. Атака не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните", отговори той. 

Свобода добави, че не е бил против дебати за България, а против това те да се провеждат днес - защото, според него, по-подходящо би било дискусията в пленарна зала да бъде през септември - след обсъждания в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Ситуацията в България след изборите на 12 май ще бъде обсъдена със Съвета и Комисията във вторник следобед след дебата за Унгария. Темата за България беше добавена в дневния ред по искане на групата на ЕНП при откриването на сесията.

Коментари: 0