Huawei мисли да инвестира в България

Телекомуникационната компания обмисля създаването на регионален европейски център за изследвания и технологии

428 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Една от най-големите китайски телекомуникационни компании - Huawei Technology обмисля създаването на регионален европейски център за изследвания и технологии в България. Идеята беше обсъдена на среща между министър-председателя Пламен Орешарски и президента по държавните въпроси на компанията Уанг Ченг Донг.

От Huawei обясниха, че разширяват дейността си извън Китай, като същевременно разчитат много на изследователската дейност. Инвестициите им за развойна дейност през 2012 г. са в размер на около 5 млрд. долара.

"Агенцията за инвестиции ще разгледа намеренията на Huawei", коментира вицепремиерът Даниела Бобева, която също е на посещение в Китай. Според нея Huawei биха могли да се възползват от стимулите, които се предоставят за високо технологични инвестиции. "Ако назначават младежи непосредствено след като завършват образованието си, бихме могли да използваме мерки, които са в рамките на Министерството на труда и социалната политика за насърчаване на заетостта", добави вицепремиерът, цитирана от "Фокус".

Подкрепи Economic.bg