Хубаво, че България не е влязла в еврозоната

Предложените от ЕЦБ регулации на банките са пълен провал, смята Стив Ханке

3578 ~ 1 мин. четене

България постъпи разумно, отлагайки влизането си в еврозоната, а Гърция не трябваше да бъде приемана в нея и следва да я напусне. Това заяви професорът по приложна икономика Стив Ханке пред БНР.

Според експерта управляващите в България не са пожелали да вкарат страната в Европейския валутен съюз по няколко причини. По думите му правителството е знаело, че обществото ще е против и че това политически ще е равносилно на скок в кофа с вряща вода. Мисля, че географското положение на България е предимство а не недостатък, каза Ханке.

Според него предложените регулации от ЕЦБ на банките са пълен провал, защото се опитват строго да контролират трезорите, от които идват парите в съвременната икономика.

„Около 85% от парите в икономиката се произвеждат от банките, а не от централните банки. ЕЦБ произвежда едва 15% от парите за икономиката на еврозоната. Имаме огромен дефицит на пари в пространството с обща валута 8 - 9% под необходимото. Затова еврозоната е почти в рецесия”, заяви Ханке.

 По думите му съвсем спокойно може да си има и по-малка еврозона, която да си функционира добре. Експертът е на мнение, че най-логичното решение е Гърция да напусне еврозоната. Той обясни, че всички са били наясно, че гърците лъжат за техните статистически данни.

Ханке посъветва България да се съсредоточи в борбата с корупцията и създаване на подходящи условия за бизнес.

Подкрепи Economic.bg