Икономическа полиция влезе в телевизията на Булсатком (обновена)

Проверката е заради съмнения за данъчни престъпления

4079 ~ 2 мин. четене

Служители на икономическа полиция са влезли в ТV+, потвърдиха за Economymagazine.bg от СДВР. От пресцентъра на полицията уточняват, че в сградата на телевизията се извършват "процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура". Проверката е задействана заради съмнения за данъчни престъпления.

Телевизията е собственост на "Булсатком". Офисите й се намират на "Цариградско шосе" в столицата.

В сградата на телевизията има засилено полицейско присъствие. Проверяват се документите за самоличност на работещите в нея. Служител на медията отрече една от водещите на телевизията да е била арестувана по време на днешната акция, каквата информацията се появи по-рано.

От Софийска градска прокуратура засега отказват да дадат подробности по образуваното досъдебно производство, защото акцията продължава и в момента, коментираха от институцията за Economymagazine.bg.

Според регистрите на Съвета за електронни медии ТV+ е собственост на "БГ Сат" АД. Изпълнителен директор на компанията е Петър Димитров Димитров. В Съвета на директорите влизат Петър Димитров Димитров, Мариана Мирчева Димитрова и Светломир Стоянов Лефтеров.

Последният актуален отчет на "БГ Сат" АД (собственикът на TV+) в Търговския регистър е за 2010 г. От данните е видно, че дружеството отчита 588 хил. лв. загуба, спрямо печалба от 395 хил. лв. за 2009 г. Общите приходи на собственикът на телевизията са 5.06 млн. лв., от които 5.03 млн. лв. са постъпленията от продажба на услуги.

В публичното пространство TV+ е известна като телевизията на сателитния оператор "Булсатком". През Economymagazine.bg Пламен Генчев, член на Съвета на директорите и един от представителите на Булсатком, заяви, че TV+ е отделно юридическо лица от сателитния оператор. Затова той отказа да коментира полицейската акция в студията на медията. "TV+ не се разпространява само в мрежата на Булсатком. Още около 10 оператора имат програмата й в пакетите си", твърди Генчев.

Дори и отделни юридически лица, двете дружества - "Булсатком" АД и "БГ Сат" АД са регистрирани на един адрес в София - на ул. "Магнаурска школа" №15. Сателитният оператор е на етаж 3, а собственикът на телевизията - един етаж по-нагоре - на 4-ия.

Полицейската акция в TV+ идва в разгара на скандала с провалените преговори между bTV и "Булсатком". В официално съобщение преди няколко дни, сателитният оператор обвини телевизията в рекет. "В условия на обща финансова и икономическа криза, БТВ медия груп налага безпрецедентна ценова преса към абонатите на Булсатком", се казваше в становището на "Булсатком". От оператора отчетоха, че близо 35% от месечните сметки на абонатите им отиват за закупуване на правата за излъчване на програми, значителна част от които bTV искали само за своите канали.

От своя страна bTV се оплака, че "Булсатком" отказва да приеме офертата, която според медията е приемлива за останалите доставчици на пазара в страната и е по-ниска, отколкото цената, на която се продават пакетите на други телевизионни оператори. Телевизията цитира и независимо проучване на пазара, според което "Булсатком" укрива абонати.

Вчера от ТВ7 съобщиха, че също ще спрат излъчването на програмата си в мрежата на "Булсатком", ако до петък не получат от сателитния оператор отговор на предложението си за нов договор.

Подкрепи Economic.bg