Има отлив на израелски туристи, но е в рамките на нормалното

Охраната пред хотелите и казината е увеличена, казва хотелиерът и член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов

7306 ~ 4 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

-    Г-н Налбантов, каква е ситуацията в момента в Слънчев бряг?

Ясно е, че има грешки по веригата на сигурността. Израелските туристите не са подплашени, те са в такова състояние от много отдавна. Всички имат книжка с инструкции. По отношение на сигурността има какво да се желае. Ние сме част от този глобален свят. Както се проверява по летищата, така трябва да стане и в хотелите. В четвъртък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посети хотелите в курорта и разговаря с нас.


-    За какво разговаряхте с министъра икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев?

Основно за засилване на мерките, налагането на по-строги превантивни мерки. Той обиколи хотелите в курорта, за да види каква е ситуацията след взрива на бургаското летище и да види какви мерки могат да се предприемат.
Ние сме туристическа дестинация, но трябва да увеличим предпазливостта. Хората трябва да го разберат това и аз не мисля, че ще има проблеми. С министъра разговаряхме, че трябва доброволно да се лишим някои права, които има бранша. Трябва още по-силен фейс-контрол. Това, което стана на летище "Сарафово" може да се случи навсякъде. Там, на аерогарата, може да стоиш и 10 дни и никой няма да дойде да пита какво се случва.
С министъра обсъждахме възможността туроператорът да преглежда туристите още преди да се качат в автобусите. Ние малко по-свободно се отнасяме към това, но времето налага да се заемем по-сериозно.


-    Има ли израелски туристи, които вече са се отказали от почивките си в България или такива, които ще прекъснат престоя си у нас, за да се приберат по-бързо в страната си?

Сряда и четвъртък са дните за трансфери на израелските туристи. Да, има отлив на израелски туристи, от тези, които се очаква да пристигнат, но е в рамките на нормалното. От 350 очаквам да дойдат 320 туристи. До някаква степен те са свикнали да живеят в такава обстановка, с такова чувство, че може нещо да се случи.


-    Отливът само за израелски туристи ли се отнася или и за други чужденци?

Отнася се само за израелски туристи. При другите групи народности не сме отчели паника или желание да прекъснат почивката си в България. Разговарях с  гости от други националности и те споделиха, че не се притесняват.


-    Осигурили ли сте допълнителна охрана? Откъде?

Да, от нощта на инцидента вместо двама човека, охраната е увеличена на 10 човека. Въпросът обаче не е в допълнителната охрана. Въпросът е в мерките, които ще се предприемат за засилване на контрола. Ние сме туристически обект и малко лежерно се отнасяме към подобни терористични актове и ги подценяваме. Забравяме, че и ние сме от тази страна на барикадата, която е против тероризма. Най-важни са превантивните мерки. И сега има контрол, но е занижен.
Трябва да се правят повече проверки на автобусите с туристи. На тези, които изпращат и посрещат гости на аерогари, жп гари и автогари. Хората, особено израелските туристи знаят какво означава това и го приемат.


-    Откъде ще дойдат финансите за допълнителната охрана? Хотелиерите ли ще поемат разходите?

Разходите се поемат от хотелиерите. Все пак ние работим с тези туристи, няма да чакаме държавата да ни поеме работата. Като искаме да правим туризъм с хора от такива рискови дестинации, ние трябва да поемем разходите. Както това се отнася за израелските групи, така и руските, защото и те имат подобни проблеми. Следователно трябва да помислим и малко повече за сигурността. Но и държавата трябва да се намеси. Полицаите в Слънчев бряг не са достатъчни. Непрекъснато алармираме за този проблем, но никой не ни обръща внимание. Освен атентата на бургаското летище в курорта стават и много други неща. Малки групички бандити бият грабят, има джебчийки. Всичко това създава усещане за хаотично отношение. И няма кой да ги спре. Всяка вечер по дискотеките има чужди граждани, които са нападани от разни групички.


-    Вие какви мерки ще предприемете?

Засилихме мерките и вече контролът е пълен. Проверяваме ги по списък, защото ако не е отчетена бройката, някой може да се промъкне с тях. Наблюдава се и за забравен багаж, пакети без надзор. Ако версията камикадзе се потвърди, той може да се промъкне навсякъде.


-    Повечето израелски туристи идват у нас заради хазарта. Увеличена ли е охраната на казината в курорта?

Често съм чувал подобни твърдения, но те не са верни. Те не идват само, за да играят хазарт, идват да се забавляват и се веселят като всички останали. Казината се охраняват със специален режим на охрана, има видеонаблюдение, охранителна фирма, СОТ и наша охрана. Но в тази обстановка ще увеличим и тук охраната, ако има пропуски ще ги поправим. Но все пак не сме затворнически комплекс.
Очакваше се около 11-12 процента ръст на чуждите туристи.


-    Какво е положението в останалите курорти? Чували ли сте се с ваши колеги?

Няма усещане за уплаха. Мерките са затегнати, но нещата са в ред и вървят нормално. По-рано разговарях с туристи, които са обикаляли цял свят и споделят, че подобни атентати се случват навсякъде. Жалкото е, че се случват не само в България, но и изобщо. Няма напрежение. Дори си мисля, че мерките са малко преекспонирани. Мисля, че няма какво да се направи, сами създаваме хаоса, а за съжаление тези неща няма как да се предотвратят.
Нашата работа е да имаме повече туристи. Имаме пропуски, но работим по премахването им, тъй като това е наложително. Всичко се проверява и затягаме още повече контрола. Хубавото е, че туристите нямат против засилените мерки.


-    Очаквате ли намаление на чуждестранните туристи в края на сезона? ще се отрази ли атентатът в Бургас на гостите, избрали да почиват в страната ни?

Жалко ще е, ако в края на сезона е отчетено намаление. Както казах, тези два дни са трансферни за израелските туристи - едни си заминават, други идват. Отливът ще е в рамките на нормалното и повечето няма да канселират почивките си. Разбира се, ще има уплашени, но няма да има драстичен отлив.
Сега всички сме длъжни да осигуряваме охрана на туристи, на хотели, ресторанти. Но не можем да пазим всички. Атентати се случват навсякъде по света. Затова и сигурността е дълг на всички от нашия бранш.
Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg