Имаме три искания, които трябва да се изпълнят веднага

Единствено Йорданка Фандъкова задейства някои от промените, за които хората по протестите настояват, заяви Ангел Савчев, едно от лицата на протестите срещу монополите и политическите система

Снимка: БГНЕС

228 ~ 3 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

-Г-н Славчев, демонстративно напуснахте срещата при президента, заявявайки, че не одобрявате формата на бъдещия Обществен съвет.

Точно така.  Там има лица, които според нас не представляват гражданските интереси.

 

-По-конкретно.

Има си списък с всички 35-те човека, които са включени в тези консултации за Обществения съвет. Покажете ги, нека хората сами да си направят изводите.

Това са едни и същи лица, които в последните 23 години са навсякъде около нас, обещават ни неща, които никога не се случват. Обещават, че ще се получи една промяна, която така и все не идва.

 

- Все пак тези консултации бяха опит на президента да отговори на едно от исканията на вас, протестиращите - да се чуе гражданският глас. Явно не смятате, че това не е стъпка в тази посока.

Ние искаме да се чуе гласът на народа. Това всъщност е целта. Но да се чуят исканията на истинските граждани, а не както се случва сега отново да се появяват казионните организации, които твърдят, че представляват гражданското общество.

 

- Тоест, ако консултациите при президента продължат да се водят в този състав вие ще отказвате да участвате в тях?

При тази ситуация се оказва, че Общественият съвет ще бъде просто една консултация за евентуално създаване на Обществен съвет. Иначе участващите в него ще бъдат назначени по-късно от служебното правителство.

 

- Срещите имат за цел да се забави вземането на решения?

Ние сме поставили точни искания. Настояваме за промяна в Изборния кодекс и граждански контрол във всички регулаторни органи- КЗК, КЗП, ДКЕВР и т.н.  А това може да се случи единствено с решение на Народното събрание. Затова колкото по-бързо то се "самосезира", толкова по-бързо ще се променят нещата.

Нашата цел не е да влезем в управлението или да станем депутати. Целта ни е да се промени нещо в тази държава и нещата да вървят към по-добро. Да водим достоен живот.

 

- Напускайки заседанието при президента, заявихте и че не сте удовлетворени от реакцията на политическите сили. Какво очаквате да правят те?

Всички бягат от отговорност. Като попарени са и си прехвърлят горещия картоф един на друг.

 

- Можете ли да посочите едно или повече неща, предприети от държавните институции в резултат на протестите, които да удовлетворят исканията ви? Постъпките за намаление на цените на тока?

Министър Добрев заяви по повод поевтиняването на тока, че може да се намалят квотите на "Марица Изток 2" и на ТЕЦ "Бобовдол", с което отново оставяме частните монополи да господстват.

Ние неколкократно заявяваме, че искаме разсекретяване на договорите на Maрица Изток 1 и 3 и, ако са в ущърб на държавата да бъдат прекратени или предоговрени.

Единственото нещо, което се случи и то беше специално за София, е частично добрата реакция на г-жа Фандъкова, че ние прие и че гласуваха премахването на лихвите по прогнозните сметки на "Топлофикация".

Но София не е България. Продължаваме с протестите. Както знаете, за 3 март е насрочен поредният национален протест.

 

- Избройте кои са мерките, които настоявате да бъдат приети в близко бъдеще? Бързите стъпки, които искате да се случат сега.

Искаме промяна на Изборния закон, мажоритарен вот и 50% гражданско участие в държавните регулаторни органи. Това са трите неща, които искаме да се случат бързо.

И всички те могат да станат факт, само чрез гласуване на депутатите.

 

- Явно е, че се върви към разпускане на Народното събрание, така че ситуацията изглежда матова.

Имаме надежда, че нещата ще се случат, защото България вече е на улицата.

Подкрепи Economic.bg