Independent: 40% от българите искат оставката на Орешарски

Според проучването всеки трети българин от в държавата определя ситуацията като „непоносима“

Автор: Божидара Иванова

Близо 40%  от българските граждани искат оставката на премиера Пламен Орешарски и оглавявания от него кабинет. Това сочат резултатите от проучване на института „Отворено общество“, цитирани от британския вестник Independent.

Според проучването всеки трети българин от в държавата определя ситуацията като „непоносима“. Анкетирани са 1155 българи. Авторитетното издание отбелязва, че много граждани на най-бедната държава в ЕС възприемат своите политици за корумпирани, неефективни и безразлични към проблемите на обикновените хора.

След седмици на антиправителствени протести 72% от българите оценяват ситуацията в държавата като „нетърпима“, 22% са на мнение, че е „поносима“ и едва 2% я намират за „нормална“.  Делът на крайно недоволните граждани е по-висок с 15 пункта в сравнение с 2012 г.

Indipendent  констатира, че 70% от българите са доволни, че България е в ЕС, а 67% не желаят страната да се включи в еврозоната. Авторитетното издание съобщава, че две трети от гражданите преценяват като влошена икономическата ситуация в страната.

Коментари: 0