Инфлацията в България е значително над европейската

През септември поскъпването в България е 3.4%, а в ЕС - 2.7%

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Годишната инфлацията в Европа през септември е значително по-ниска от таз в България. Това показва Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който се използва от европейската статистическа служба Евростат. В еврозоната цените на дребно са се покачили с 2.6%, в европейския съюз (ЕС) - с 2.7%, а в България - с 3.4%.

Рязкото покачване на цените в България започна през юли, когато имаше рязко увеличение при цената на електроенергията. Тогава европейската статистика отчете 2.4% годишна инфлация в България, докато месец по-рано тя беше 1.6%.

Националният статистически институт (НСИ) използва Индексът на потребителските цени (ИПЦ), който следи същата кошница от стоки, но им слага различна тежест. За септември измерителят показа увеличение от 4.9% - най-високото ниво от март 2011 г. Националната статистика отчете най-голямо поскъпване при горивата и храните

През септември в ЕС най-много се е покачила цената на транспорта - средно с 4.8% за държавите членки. След това идват наемите - с 4.1%, Алкохола и цигарите - 4% и храната - 2.7%. Поевтиняване има единствено при комуникациите - с 3.3%.

Подкрепи Economic.bg