Инфлацията в Германия падна под 2%

Очакванията на икономистите бяха да не се слиза под тази граница

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Инфлацията в Германия през януари е паднала до 1.9% спрямо същия месец на 2012 г. Това показват предварителните данни на Федералната статистическа служба, цитирани от Bloomberg. През декември годишната инфлация беше 2%, а икономистите очакваха това ниво да се запази и сега.

Според анализаторите има достатъчно причини ръстът на потребителските цени да се забави. Федералното правителство взе решение да премахне доплащането от 10 евро при посещение на личен лекар. Мярката е част от опитите на държавата да намали разходите за здравеопазване на потребителите.

За сметка на това обаче петролът поскъпна с 6% през януари, а цената на електричеството също тръгна нагоре, след като операторът на електрическата мрежа в страната увеличи таксата, която потребителите плащат чрез месечната си сметка, за финансиране на субсидирания от държавата "зелен" ток.

"Инфлацията в Германия ще се задържи около 2% през следващите няколко месеца, преди да се покачи през втората половина на годината', коментира за Bloomberg Улрик Рондорф, икономист в Commerzbank във Франкфурт.

Окончателните данни за движението на Хармонизирания индекс на потребителските цени в Германия ще бъдат оповестени на 20 февруари.

Подкрепи Economic.bg