Институциите в САЩ остават блокирани

Републиканците не успяха да прокарат бюджетите на някои институции като паркове, паметници и др.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Доминираната от републиканците Долна камара на Конгреса не успя да прокара бюджетите на някои държавни служби, чието финансиране се предполагаше, че няма да предизвика възражения у Демократите, които пък държат мнозинството в Горната камара - Сената. Заради липса на съгласие между двете големи партии, вчера близо 1 млн. чиновници не отидоха на работа, а почти всички агенции и държавни институции не работиха.

Бяха затворени националните паркове, паметници, музеи и повечето държавни учреждения. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затвори и служители на граничните власти трябва да работят без заплащане. Президентът Барак Обама помоли военните да останат на своя пост и да работят в нормален режим.

Републиканците се надяваха да върнат на работа поне служителите на парковете, паметниците и др., защото се стигна до ситуацията да се затвори дори Статуята на свободата. Това буди недоволство у  американците, по-голямата част от които смятат, че именно Републиканците са виновни за това. Законопроектите предлагат продължаването на превеждането на средства за поддържане на националните паркове, в управленията по въпросите на ветераните и във федералния окръг Колумбия, където се намира столицата на САЩ. За всички три законопроекта гласуваха 264 срещу 146 души, но те не бяха приети, тъй като се разглеждаха по ускорената процедура, за което е нужно две трети от гласовете за приемането на закона.

Американският финансов министър Джак Лю заяви, че вече използва всички мерки за извънредни ситуации, с които разполага, за да избегне достигането на тавана на дълга. В писмо до лидери в Конгреса от снощи Лю посочи, че е започнал да използва последните три налични счетоводни инструмента, за да осигури още място за вземане на заеми, за плащане на сметките на страната. По думите му няма други "законни и благоразумни" възможности за разширяване правото за увеличаване на дълга.

Малко преди това президентът Барак Обама заяви, че ще наложи вето на всички законопроекти, които предвиждат възстановяване на финансирането само за определени правителствени разходи вместо широкообхватен проектозакон за федералното финансиране. Според Обама "подобни действия на парче не са сериозни и така не се управлява правителство".

Коментари: 0