Греков: Вносните храни в хипермаркетите са съмнителни

Служителите от Агенция "Митници" и "Гранична полиция" ще проследяват храните от влизането им през граница у нас до мястото на разтоварване в магазините

148 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Има съмнения, че вносните храни в големите хипермаркети, част от които се вкарват и незаконно, са със съмнителен произход и качество. Това заяви земеделският министър Димитър Греков пред БНТ. Точно затова финансовото министерство, митниците и Гранична полиция ще започнат от следващия месец масирани проверки, обясни той.

По думите му служителите от Агенция "Митници" и "Гранична полиция" ще проследяват храните от влизането им през граница у нас до мястото на разтоварване в магазините. "Контролът няма да е само финансов, но и качествен", уточни Греков.

За да се избегне контрабандният внос на хранителни продукти от трети страни, министърът посочи, че ще бъде приложен румънският метод. Една от тези мерки, прилагани в северната ни съседка, е камионите с продукти да се пломбират още на границата. Разпломбирането ще се извършва едва когато камионът достигне крайната си цел и стоката бъде разтоварена в данъчен склад.

"Трябва да работим за тези по-високи качествени показатели на храната. Ще работим не само за биопродукти и екологично чисти храни, но и цялата българска продукция да бъде със знак за качество", заяви Греков.

 

Подкрепи Economic.bg