Иранската валута се обезценява

Полицията арестува мнозина собственици на обменни бюра по обвинения във валутни спекулации

584 ~ 2 мин. четене

Правителството на Иран е в остър конфликт с дилърите на валута заради неуспешния опит да се въведе по-висок обменен курс на риала, предаде Reuters.

По-рано тази седмица рязкото поевтиняване на националната парична единица доведе до улични протести, посочва агенцията. Полицията арестува мнозина собственици на обменни бюра по обвинения във валутни спекулации.

Според съобщения на информационните агенции иранското правителство наложи нов централно определян обменен курс, при който се внасят някои основни стоки. По този курс един щатски долар се продава за 25 970 риала.

В същото време на свободния валутен пазар в страната един щатски долар се продава за 28 500 риала, което е доста под нивото от 37 500 риала по-рано тази седмица, което е загуба на приблизително една трета в рамките на десетина дни. Като основна причина за поевтиняването на иранската парична единица се посочва натискът върху икономиката на страната вследствие на наложените санкции срещу Ислямската република заради ядрената й програма.

Според валутни дилъри в Техеран и Дубай на свободния валутен пазар практически не се извършват сделки, тъй като официално обявеният от иранските медии курс на практика не се приема.

Валутните търговци в Техеран отказват дори да определят обменен курс, посочва Ройтерс. Това се признава и в публикации на иранския финансов интернет портал Мазанекс, който от няколко дни не публикува данни за обменни курсове.

Иранците обикновено купуват чужда валута за бизнеса си или за пътувания в чужбина, както и за спестявания, за да се предпазят от спадащия обменен курс и високата инфлация, която по неофициални данни надхвърля 25 на сто, посочва Reuters. Блокирането на валутните пазари може да окаже допълнително отрицателно въздействие върху икономиката на страната и до рязко съкращаване на пътуванията в чужбина, посочва Reuters.

Подкрепи Economic.bg