Променяме фокуса на руските инвестиции в България

Спа и културен туризъм, земеделие и храни са в центъра на българо-руския бизнес форум в Москва, казва Росен Иванов, управляващ съдружник в ENTREA CAPITAL

4013 ~ 6 мин. четене
Автор: Таня Киркова

- Г-н Иванов, бихте ли представили тазгодишния българо-руски бизнес форум? Какви са участниците, какви цели си поставя?

- Форумът е част от една по-голяма инициатива на Агенцията за инвестиции за популяризиране на предимствата за инвестиции в България и за цялостен маркетинг на държавата пред инвеститорите. В проекта са включени 9 форума. Досега бяха проведени три - в Лондон, Мюнхен и Дубай.

На 8 октомври в Москва ще се състои четвъртият форум, който е фокусиран в областта на земеделието, храните и туризма, като този път обръщаме предимно внимание на спа и културен туризъм, които са в допълнение на черноморския туризъм.
 
Организира се основно от Агенцията по инвестиции, ние помагаме при тази организация. Партньор за Русия ни е Търговско промишлената палата. Използваме тяхната зала и контакти в Москва. Те ни направиха много връзки с хората, които ще участват. Засега има потвърдени над 100 участници.

Това са реални компании в областта на земеделието, храните и туризма - консултантски компании, туроператори. Ще участват различни организации в тези сфери. Поне засега интересът е значим.
 
Опитваме се да градим положителните социални и икономически отношения, които имаме с Русия . Това е един от фокусираните форуми, който се прави между България и Русия.

- Министър Делян Добрев съобщи, че няма отлив от руски туристи от българския туристически пазар, а напротив - руските туристи са нашият най-силно представен клиент.

- Да, Русия си остава важен пазар за туризма у нас. Въпросът е как да се премине към следващата стъпка на тези отношения. Освен традиционния туризъм, който е познат в Русия, да развием допълнителни ниши.

- Има ли руски бизнесмени, които биха инвестирали в спа туризъм у нас? С прехвърлянето на минералните извори към общините те биха могли да развият заедно с частен български и чуждестранен капитал привлекателни туристически обекти със спа центрове.

- Целта на форума не е да привлича изобщо туристи. Това е инвестиционен форум и ценно би било да се привлекат инвеститори в секторите на спа и на културния туризъм. Целта ни е точно тази - да заинтересоваме инвеститори, които да започнат да правят реални и по-значими инвестиции в секторите на туризма, на земеделието и производството на храни в България.
Естествено, процесът не е бърз. Форумът една от стъпките в тази посока.

- Пак министър Добрев обяви, че тази година почти три пъти са се увеличили чуждестранните инвестиции в българската икономика в сравнение с миналата година.

- Не твърдя, че тези форуми са директната причина, не е толкова пряка връзката. Истината е, че те трябва са и са част от по-голям маркетинг на страната, който се случва под една или друга форма.
Те са част от инициативата на Министерството на икономиката и Агенцията по инвестиции да рекламира българската икономика. След форума в Германия, се появиха конкретни инвеститори, които дойдоха тук, за да минат следващите стъпки. Но трябва да се има предвид, че инвестиционният процес е доста дълъг път.
Сериозните инвеститори не идват на форум и на следващия ден да решат да направят 50 или 100 млн. евро инвестиция в една държава. Това е по-бавен процес. Инвестициите се увеличават, което е позитивно. Форумите помагат за осъществяване на конкретни контакти и конкретни идеи.

- Как ще протече форумът в Москва?

- Обикновено в първия панел на форума участват политици от най-високо ниво - министрите на икономиката или на земеделието и храните, председателят на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, руската и българската камари.
По време на панела държавата в лицето на първите говорители представя от политико-икономическа гледна точка обща информация за инвестиране в страната.
Следват по-конкретни панели, на които каним инвеститори от съответната страна, които вече са дошли в България и имат своя опит. Това прави форумите по-различни.

Примерно на българо-германския инвестиционен форум присъства Сименс-България и други фирми, които са инвестирали реално у нас.
В Русия също ще има такива фирми и бизнесмени. Примерно, Константин Ламбрев, председател на Асоциацията на зеленчукопреработвателите. Тези хора са обективни - те казват както позитивни неща, така отбелязват и някои проблеми.

- На какво ще наблегнете, за да рекламирате страната като инвестиционна възможност?

- Нашето убеждение е, че България има какво да предложи на инвеститорите в различни сектори. Но не са много хората, които знаят това.  Нещата, които предлагаме, са на няколко нива. Едното е на ниво макро икономическа и политическа стабилност. Второто ниво е свързано  с разходите за правене на бизнес.
Известно е, че сме политически стабилни и че като данъци и разходи също даваме добра перспектива.
Различното е, че ще говорим за конкретни сектори и за определени предимства на пазара на тези сектори.
Дали ще е за работна ръка, дали за определени условия и изисквания при храните и при спа туризма, на тези форуми се обръща внимание секторите да бъдат показани в дълбочина, за да се изтъкнат предимствата на България в тях.

- Очаквате ли някакво влияние върху форума да предизвика последното развитие на българо-руските делови отношения в енергетиката - АЕЦ "Белене",  договора за доставка на природен газ, газопровода "Южен поток" и т.н.

- Не. Енергетиката има други геополитически измерения, различни от секторите, в които сме фокусирали форума в Москва. Направихме го така, че да няма политически и други отенъци, свързани с енергетиката. Дискусията е конструктивна и отворена за секторите, които сме избрали. Инвестициите в енергетиката са друг вид приоритет, на друго ниво се решават и са съвсем различно нещо от това, което правим ние.


- Български бизнесмени ще пътуват ли за форума в Москва?

- Ще пътуват част от говорителите. Примерно г-н Шарлопов, г-н Ламбрев, които могат да предоставят по-пълна информация и възможности за конкретните сектори   туризъм, хранителен бизнес. Това са хора, които са направили успешни бизнеси и могат да представят условията за развитието им  в България.
Форматът не е за  двустранни срещи между българска и руска делегации. Той не е насочен към възможности за българския бизнес да инвестира в Русия, а обратно - покана за руския бизнес да инвестира в България.

- Има ли в момента руски инвеститори, които искат да направят инвестиции в българския туризъм. Известни са инвестиции на отделни руски граждани в собственост - апартаменти и къщи по Българското Черноморие, има изкупени отделни сгради.

- Има интерес. Но няма като в Черна гора изградени цели комплекси от руски инвеститори. Биха могли. България им харесва. За това се работи.

Всички ние, като част от презентаторите, ще можем да отговорим на всички възникнали въпроси на руския бизнес. Съдържанието на форума и панелите е такова, че да се отговори на поставените въпроси и притеснения от инвеститорите, ако ги има.

- В предишни години е имало инвестиционно намерение, свързано с хазартен бизнес, дори е било определено мястото на бъдещ игрален център близо до Летище София.

- Ние работим за съвсем различни инвестиции.

- Кои са следващите държави, където ще организирате подобни инвестиционни форуми?

- След Москва, ще отидем в Париж. Там форумът също ще бъде за храни и логистика. Там ще го направим като част от най-голямото световно изложение за храни. Решихме да ги свържем, за да се представим на самото изложение.
След това имаме Инвестиционен форум в Китай.

- Китай изрази интерес към използване на земя и отглеждане на земеделска продукция ...

- В Китай фокусът ще бъде по-скоро машиностроене , транспортно машиностроене.

- ВЕИ?

- По-малко. По-скоро  там се опитваме да наблегнем на сектори, в които имаме традиции и България може да се използва като врата към европейския пазар за китайски компании.

- Ще се продължат ли разговорите за изграждане на скоростна жп линия заедно с Турция, каквото желание беше изразено преди една-две години. За производство на влакове...

- По-скоро в областта на производството на влакове.

- Ще ги запознаете с транспортните концесии - на пристанища, летища.

- Точно така, това е една от идеите за форума в Китай.

- През миналата година имаше застой в инвестициите. Разчупва ли се вече нагласата за въздържане от инвестиции и изтегляне от пазара.

- Имаше няколко периода. Примерно след кризата, която започна с фалита на Леман, имаше един период, в който тотално, драстично спаднаха инвестициите и изобщо  нагласите към Източна Европа. След това нещата се подобриха и дори се вдигна нивото на интереса.  Има възстановяване, но със сигурност инвеститорите са все още предпазливи.

- Оценката Ви за българския пазар на инвестиции?

-  За България инвеститорите са все още плахи като цяло.
Има инвестиции. Случват се позитивни неща, особено в някои сектори, като аутсорсинг на споделени услуги, на IT-услуги.

- В автомобилостроенето?

- Да, в производството на части за машиностроенето. "Пентакс" откриха сервиз за оптична техника. Днес една швейцарска фирма влезе в България.

- Защо сме интересни за т.нар. споделени услуги?

- България е сравнително добре позиционирана в този сектор като предимства. Не сме най-дорите, но със сигурност сме една от най-добрите локации за този вид услуги.

- Австрийски пощи придобиха дял в една българска компания. Очакват ли се други подобни придобивания? Нали искаме не да се изнасят от България, а да идват чуждестранните компании?

- Мисля, че и други компании гледат стратегически за активи в България. Самите ние работим за това и се надяваме да се случат някои сделки. Но не са чак толкова много, колкото ни се иска.

Подкрепи Economic.bg