Испания не се нуждае от финансова помощ

Луис де Гиндос е напълно съгласен с ходовете, които предприема ЕЦБ

84 ~ 1 мин. четене

Испания не се нуждае от финансова помощ, категоричен е Луис де Гиндос, финансов министър на четвъртата по големина европейска икономика. Според него страната няма друга алтернатива освен да намалява бюджетния си дефицит, съобщи Marketwatch.

"Съществува погрешно разбиране, а Испания въобще не се нуждае от спасителен план", категоричен беше Луис де Гиндос по време на лекция в London School of Economics. Изказването му обаче предизвика бурен смях сред част от публиката. Де Гиндос добави, че има предложение от Европейската централна банка (ЕЦБ) да се намеси на вторичния пазар на облигации при определени условия.

Преди испанският финансов министър, президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че планът "Открити парични транзакции" (Outright Monetary Transactions - OMT) има готовност да влезе в действие и да започне покупката на дълг от изпадналите в затруднение държави в Еврозоната.

Луис де Гиндос от своя страна каза, че е напълно съгласен с ходовете, които предприема ЕЦБ. Междувременно представители на Международния валутен фонд (МВФ) поясниха, че Испания не е отправяла искане за финансиране от МВФ.

Подкрепи Economic.bg