Италианската Гърция

Дали и Сицилия ще потъне? Твърде вероятно е, като се има предвид, че бедняшката колиба на Италия дълго живя над възможностите си. Чиновническият апарат е безобразно раздут, а депутатите получават астрономически заплати

7028 ~ 2 мин. четене

Deutsche Welle

Градчето Сортино в провинция Сиракуза има 10 000 жители и малко гора. В администрацията на тамошното горско стопанство работят обаче цели 437 души - повече, отколкото в горската администрация на цял Пиемонт. Причината за този разкош е проста: става дума за избирателски гласове. "Това се прави съзнателно", пояснява един служител на горското стопанство. И добавя: "Защото когато разполагаш с определен брой избирателски гласове, е ясно, че можеш да ги ползваш, както намериш за добре". В горското стопанство междувременно имало само инспектори и комисари, обикновени горски работници липсват...

Тази сицилианска болест е добре позната: ръководните постове са прекалено много, а държавните служители са десет пъти повече, отколкото в далеч по-голямата Ломбардия. Поради слабата икономика и липсата на достатъчно работни места, различните административни служби в продължение на години са били така раздувани, че областта изпитва затруднения да изплаща парите на пенсионираните си служители.

Автономия по сицилиански

"Финансовият министър" на автономната област Сицилия Гаетано Армао признава, че в миналото Сицилия е осъзнавала автономията си предимно като автономия по пръскането на пари и ползването на публични средства за изграждането на лични политически кариери. Сега обаче били проведени реформи и това вече не се случвало.

На една шепа град - цял куп управници

Това не отговаря съвсем на истината. Независимо от някои започнати реформи, президентът на автономната област Рафаеле Ломбардо беше принуден да обещае на италианския премиер Монти, че в края на месеца ще подаде оставка и ще разпусне регионалния парламент.

"Сицилия скоро може да се превърне в италианската Гърция", предупреждава сицилианският индустриалец Иван Ло Бело: "Финансовите трудности могат да засегнат цялата страна - и то във фаза на рецесия. Не можем да си позволим подобно нещо."

Както Ло Бело, така и Монти предупредиха миналата седмица, че Сицилия е застрашена от неплатежоспособност. Следствието от това би било доста неприятно за Сицилия, защото островът ще трябва да премине под протектората на Рим.

Депутат да си в Сицилия!

"Сицилия не е неплатежоспособна", отвръща "финансовият министър" Армао, който цитира данни на рейтинговите агенции и на италианската Сметна палата. Той пояснява освен това, че е задействана програма за икономии, която предвижда съкращаването на 25% от ръководните функционери и на 20% от държавните служители.

Само на едно място явно няма да има никакви съкращения: сицилианските политици ще продължат да се наслаждават на астрономическите си заплати. Депутат в регионалния парламент получава минимум 17 000 евро месечно. За сравнение: депутат от Ландтага /местния парламент/ на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия получава с 8 000 евро по-малко.

Подкрепи Economic.bg