Италия отменя имотния данък

Шансовете за втори мандат на партията на Берлускони се увеличиха след приемането на мярката

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Италианското правителство ще отмени въведения през март 2011 г. имотен данък, който принуждаваше физическите лица, притежаващи недвижими имоти, да плащат налог върху собствеността, съобщи италианският вестник La Repubblica. Решението беше обявено от  министър-председателя от лявоцентристката демократическа партия, Енрико Лета, след парламентарно заседание на кабинета вчера. Окончателната отмяна на данъка е предвидена за 1 януари 2014 г.

Предвижда се, данъчните загуби, свързани с отмяната на закона, да бъдат покрити чрез намаляване на публичните разходи на държавата.

Минути след като стана ясно решението на правителството, вицепремиерът Анджело Алфано написа в профила си в социалната мрежа Twitter – „Мисията успешна”. Коментарът е свързан с предизборното обещание на партията „Народът на свободата” на вече бившия премиер Силвио Берлускони, ако бъде избрана да премахне закона, налагащ данък върху частната собственост.

Алфано е член на партията, която заедно с демократическата партия и „Граждански избор” на Марио Монти участва в управляващата коалиция. Данъкът пък бе наложен от правителството на Монти през 2011 г. С наложените промени, държавата ще загуби около 4 млрд. евро годишни приходи.

Промяната бързо се отрази на доходността на италианските държавни ценни книжа, която се понижи, в разрез с тенденцията в останалата част на Европа. Причината е, че гласуването на закона говори за евентуална възможност за втори мандат на „Народът на свободата”, която изгуби голяма част от поддръжниците си след делото по случая Берлускони.

Подкрепи Economic.bg