Изграждаме с Турция и Катар пътя Свиленград-Русе

Подробностите ще бъдат уточнени следващата седмица в София

България, Турция и Катар ще направят обща проектна компания за изграждането на скоростния път от Русе до Свиленград. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган и катарския премиер шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани.  Очаква се подробностите да бъдат уточнени следващата седмица. Срещата се състоя в резиденция Евксиноград край Варна и по протокол трябваше да продължи половин час. Разговорите обаче продължиха около час и половина.

Следващият четвъртък строителните министри на трите страни ще се съберат в София, за да обсъдят рентабилността на пътния проект, възможния трафик, трасето и процедурите за реализацията му.

Според Борисов осъществяването на проекта би предначертал пътната карта на Европа.

Българският премиер коментира още, че междусистемната газова връзка на България с Турция е по-дългосрочен проект, а за Катар не представляваме атрактивен регион за продажба на природен газ.

Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани посочи, че се надява тристранните инвестиции да се реализират, както и проектите, които са били обсъждани вчера в София.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че и българската, и турската страна страдат от недовършени инфраструктурни проекти.

Днес е важен ден за мен и изключително удоволствие, че сме се събрали във Варна, посочи Ердоган. 

Коментари: 0