Изграждането на седми реактор в "Козлодуй" започва през 2016 г.

От турската банка "Ексимбанк" са изразили готовност за финансиране на проекта

76 ~ 2 мин. четене

До половин година трябва да е готов финансовия модел за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй", съобщи пред БНР икономическият министър Драгомир Стойнев. По думите му предстои започването на преговори с американската енергийна компания "Уестингхауз" и при добро развитие на нещата, през 2016-а строителството може да започне.

„Ще подготвя доклад, който ще бъде предаден на министър-председателя, внесен на заседание на Министерския съвет и се надявам да бъде одобрен. Следващата стъпка ще бъде да се даде мандат за преговори на БЕХ с "Уестингхауз" и ако всичко върви, до 6 месеца трябва да имаме изграден и финансов модел", каза Стойнев. Стойнев съобщи, че от турската банка "Ексимбанк" са изразили готовност за финансиране на проекта за седми блок.

„Смятам, че договорът ще може да бъде подписан в края на следващата година, което означава, че в началото на 2016-а да бъде направена първа копка. Това е възможно най-краткият срок, за който може да бъде даден старт на строителството", коментира още министърът.

Той увери, че изграждането на този реактор от най-ново поколение може да стане за 4 години и ще работи успоредно с пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй".

„Единственият проблем ще бъде в горивото. "Уестингхауз" е най-големият производител в света на ядрено гориво и съответно реакторът на "Уестингхауз" ще работи с работи с гориво на "Уестингхауз", уточни Драгомир Стойнев.

Представители на бизнес средите в Америка са заявили конкретни инвестиционни намерения към България, съобщи още министър Драгомир Стойнев. Той е бил приет в Съвета по национална сигурност на Съединените щати и е договорил сътрудничество с икономическите съветници на президента Обама.

Подкрепи Economic.bg