Животновъдите получават 25 млн. лв.

От днес Фонд "Земеделие" ще изплаща на стопаните още по 60 лв. за говедо, 140 лв. за бивол и 11 лв. за дребните животни

208 ~ 1 мин. четене

Българските животновъди ще получат още над 25 млн. лв. От днес Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще изплаща на стопаните по 60 лв. за говедо, 140 лв. за бивол и 11 лв. за дребните животни. Плащанията са по  втория транш от схемите за национални доплащания на глава животно, съобщиха от фонда. От там добавят, че общо над 25 млн. лв. ще бъдат налични по сметките на животновъдите, които отглеждат говеда, биволи, овце и кози майки.

Общо 68 млн. лв. беше първият транш от схемите за национални доплащания за говеда и биволи, необвързана с производството (НДЖ 1) и за подпомагане на овце и кози майки (НДЖ 3). Средствата бяха платени още през октомври. Тогава бенефициентите получиха по 140 лв. за говедо, 210 лв. за бивол и 30 лв. за овца или коза майка.

С днешния транш общата субсидия на глава животно за 2012 г. достигна 350 лв. за биволите, 200 лв. за говедата и 41 лв. за овцете и козите майки. Заедно с вече изплатените средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), субсидиите за животновъдите в рамките на Кампания 2012 г. възлизат на над 130 млн. лв.

Отпускането на средствата на два транша даде възможност на стопаните да планират разходите си, твърдят от ДФЗ.

Подкрепи Economic.bg