Протестно писмо на Ивайло Калфин до Барозу

Според българския евродепутат враждебните изказвания на някои британски министри заплашват правата на българи и румънци

164 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Изправени сме пред опасността, гражданите на най-новите страни членки да не бъдат в състояние свободно да упражняват правата си, гарантирани им от европейските договори". Така започва писмо, изпратено до президента на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу по повод достъпа до пазара на труда във Великобритания за работници от България и Румъния. То е подписано от българския евродепутат Ивайло Калфин, румънският му колега Каталин Иван и председателя на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода.

"Нещо повече, смятаме, че вълната от враждебни изказвания, от началото на годината, цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа", пише в писмото на евродепутатите.

Според тях изявленията на британски министри за очаквана вълна от имигранти от двете най-нови европейски членки след отпадането на ограниченията за работата във Великобритания в края на годината,  се основават на неверни аргументи и противоречат на многобройните доказателства, които и Европейската комисия, и досегашния опит на страните, за които ограниченията вече отпаднаха, показват.

"Разтревожени сме, че сегашните ограничения на трудовите пазари може да не бъдат премахнати от 1 януари 2014 г., тъй като чуваме изявленията, идващи от представители на британското правителство, вдигащи фалшива тревога за опасност от румънско-българска инвазия, която ще дестабилизира британското общество", се казва още в писмото на евродепутатите социалисти.

Ивайло Калфин, Каталин Иван и Ханес Свобода настояват Европейската комисия да обяви ясно мерките, които ще предприеме, за да избегне опасността, някои страни членки да не спазят срока и да продължат да държат затворени трудовите си пазари за български и румънски работници и след изтичането на преходните периоди на 31 декември 2013 г.

След като беше информиран от сънародници, че сроковете за издаване на разрешителни за работа във Великобритания не се спазват, Ивайло Калфин отправи питане до Европейската комисия. По-късно той представи проблема и от трибуната на Европейския парламент в Страсбург.

Подкрепи Economic.bg