Жорж Ганчев: На ход са младите

Нужно е експертно правителство, което знае, може и иска, смята колоритният политик

Снимка: Антон Ковачев

3797 ~ 3 мин. четене

Какво Ви накара да се завърнете в политиката?

Когато нашите родители, тези които са построили България, са омерзени по този безобразен начин, тогава не мога да спя спокойно. Младите хора ги гоним от България, няма работни места, подиграваме се с пенсионерите - това не мога да го преживея. Губим генетично младите - едва 1% иска да се върне в България. При 4 правителства държавата абдикира от този проблем.

Какво правителство е нужно на България?

Експертно правителство. Правителство на хора, които знаят, могат и искат. Компетентни хора, които имат поне елементарен опит и мъдрост. Такива, които да разберат, че е нужно да бъдат полезни на държавата. Трябва да се даде път на тези млади хора. Младите са бъдещето на България, на които трябва да предадем достойно щафетата. Затова и приобщаваме млади хора в Национално Патротично Обединение, което е вече в 30 града за 3 месеца.

Наскоро се появиха данни от БСК, че за 75% от фирмите бизнес средата в България се е влошила, а сивата икономика надхвърля 30%. Какъв е Вашият коментар?

Много тъжен въпрос. Икономическият министър Делян Добрев показва незадоволителни резултати и се прави, че това не съществува. Господин Дянков стиска колана докрай. Когато няма никакво усещане към обикновения човек, тогава ти предизвикваш хората да не вярват в нищо и да нямат път. Държавата по никакъв начин не помага на бизнеса, не плаща нищо навреме и го облага до безкрай. Трябва да има някаква граница, за да е различна ситуацията.

Какъв е коментарът Ви по темата с конституционната криза с Марковска и Гугушева?

Индикациите за това са от много отдавна. Това е само следствие, а резултатът е, че съдебната система като цяло е подгизнала от началото до края и има толкова много примери, които го доказват. Пипалата на октопода просто се възпроизвеждат. Всеки знае и историята със Цацаров. Цялата система трябва да бъде сменена и реформирана из основи. Когато не се спазват 90% от законите, тогава има нужда от промяна.

Това включва ли и промените в изборния кодекс?

Когато някои първични хора искат цялата власт за много дълго време, тогава се случват подобни неща. Ние не трябва да изнамираме топлата вода, а да се учим и да не бъдем майкопродавци.
 
Какво е мнението Ви за АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика в страната?

АЕЦ "Белене" е голямо престъпление, следствие от затварянето на 1,2,3 и 4 блок на АЕЦ "Козлудуй". След като 2 парламента дават по 260 милиона и накрая се подаряват на бюрократите в Брюксел. Всички дават и раздават национални неща, без да взимат нищо в замяна за държавата. Хора като Кунева и Соломон Паси предадоха ненужно тези блокове в Брюксел. Всичко е следствие от разпродаването на България и масовата и касова приватизация.

Мнението Ви за позицията на България спрямо Македония за ЕС?

Македония е българска провинция, която Тито отцепи политически след договорка със Сталин. Оттам започна да насъсква македонците срещу българите. Отделно от това, майката на Сергей Станишев е тази, която написа фалшивия македонски език, за което и бе изгонена от БАН. Родолюбието не се продава навсякъде, а се възпитава.

Успя ли да се промени нещо в съзнанието на българина за последните години?

Много трудно. В момента, щом българинът е депресиран и не вижда дори светлината в края на тунела, той започва да мисли само за оцеляването си. Брат срещу брат се бият за оцеляване, изправени до стената и не вярват в нищо. Вече четири правителства дават рамо на Ердоган и неговата партия, която обърна гръб на политиката на Кемал Ататюрк. Но когато човек работи за една светла кауза, тогава има надежда за промяна и трябва да се употребят всички мисли и средства, за да се постигне крайната цел - да бъдеш полезен.
 
Оптимист ли сте за бъдещето на България?

Абсолютно. До края на живота си ще бъда оптимист, защото нямам избор. Песимистите са прекалено много, а плачковците станаха неудържими. Но въпреки това има толкова уникални личности в страната ни. Контрирам Борисов с неговото изказване, че материалът ни бил лош. Тези неща трябва да се осъзнаят, за да има шанс една нация. Младите могат да бъдат промяната, но те не трябва да губят съзнанието, духа и паметта си. Сега на почит са престъпните типове, свързани с белите якички, защото това е стълбицата, което е страховито. Но ние живеем в интересно време и затова младите имат шанса.

Подкрепи Economic.bg