КФН взе лиценза на посредника на „Фикосота“

Регулаторът разреши вливането на "Български имоти" в "Булстрад Виена Иншурънс Груп"

3956 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на "Фико Инвест" ООД за извършване на дейност като инвестиционен посредник, стана ясно от решенията на регулатора. Искането е на самото дружество, а справка на сайта на "Фико Инвест" показва, че решението за отказ от дейност е взето на Общото събрание на съдружниците, проведено на 10 февруари 2012 г.

Мажоритарен собственик на посредника с 50.004% от капитала е "Фикосота холдинг" АД. Холдингът е специализиран в производството на перилни и почистващи препарати, като под шапката му е и Теси ООД - производител на бойлери и отоплителни уреди. Сред марките на "Фикосота" са сапуните "Тео", праховете Savex, омекотителят Semana, почистващите препарати "Феа" и "Ехо".

За миналата година "Фико Инвест" отчита 43.3% ръст на приходите до 86 хил. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван в Търговския регистър. Посредникът е с 1000 лв. загуба, спрямо 38 хил. лв. отрицателен резултат за 2010 г.

Освен отнетия лиценз на "Фико Инвест", КФН разреши преобразуването чрез вливане на застрахователна компания "Български имоти" АД в застрахователно акционерно дружество "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД. "Адмирал Иншурънс Брокер" ООД ще може да извършване дейност като застрахователен брокер в Румъния, а "Джи Пи Ей Груп" АД вече има право да бъде брокер в Кипър и Италия.

Подкрепи Economic.bg