Кадър на Ericsson поема Vestas

Андрес Руневад ще заеме от 1-ви септември поста на досегашния директор Дитлев Енгел, който е начело на компанията от 2005 г. насам

120 ~ 1 мин. четене

Vestas Wind Systems, датският производител на турбини, който е нерентабилен вече две години, заменя своя главен изпълнителен директор след по-лошите от очакваните данни.

Андрес Руневад, идващ от Ericsson AB, ще заеме от 1-ви септември поста на досегашния директор Дитлев Енгел, който е начело на Vestas от 2005 г. насам. Двугодишната програма за намаляване на разходите и оптимизиране на работата обаче продължава по план, въпреки че за второто тримесечие маржовте се свиват, обявяват още от компанията.

Бордът се е съгласил да смени Енгел след среща вчера, а главният финансов директор Марика Фредриксон ще поеме отговорността за бизнеса, докато Руневад заеме поста си от 1 септември.

"Сега е подходящото време да се направи тази промяна," обяви председателят на компанията Берт Нордберг. "Компанията навлиза в нова фаза, където искаме да реализираме нашия потенциал за растеж. Програмата за преструктуриране е превърнала Vestas в по-конкурентна компания". Нордберг, който пое поста миналата година, е бивш служител на Sony Ericsson, където Руневад работи от 2006 до 2010 година.

След осем тримесечия на загуби, Vestas има едва още четири месеца, за да завърши своята програма, която цели да намали фиксираните разходи с 400 милиона евро (535 милиона щатски долара). Това включва и 30-процентово орязване на персонала.

Компанията изненадващо загуби 62,0 милиона евро през второто тримесечие на 2013 година, което е с над 50 милиона над средните очаквания на шест анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg