Камерън: Кипър доказа, че е добре да не сме в Еврозоната

Според британския премиер кризата в островната държава показва и колко е важно да се овладеят публичните разходи

108 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ситуацията в Кипър трябва да бъде като напомняне за някои важни истини за Великобритания. Това е мнението на британския министър-председател Дейвид Камерън, цитиран от The Telegraph. Според него най-важната от тях е, че страната с право не се е присъединила към валутния съюз.

"Смятам, че от гледна точка на британците, ситуацията в Кипър е напомняне за някои важни истини. Първата е, че сме били прави да не приемаме еврото и сме по-добре да стоим извън Еврозоната. Това ни позволява да имаме своя собствена икономическа и парична политика, което пък ще ни позволи да оздравим икономиката си", смята Камерън.

Според него вторият важен урок е, че дефицитът трябва да бъде овладян, въпреки че това не е лесно. "Въпреки че е много болезнено, трябва да се справим с дефицита, да поставим под контрол публичните си разходи и да направим възможен растежът на икономиката", каза той.

Камерън приветства постигнатото спасително споразумение за Кипър. Той заяви, че първоначалните предложения за облагане с данък на малките вложители са били грешка, и изрази задоволство за това, че в крайна сметка е била избегната тази мярка.

"Добре е, че споразумението беше постигнато и смятам, че то ще е от полза за всички хора в Кипър", каза Камерън. "Смятам, че първоначалното предложение да се облагат и депозитите под 100 хил. евро беше абсолютна грешка и се радвам, че беше избегната", добави той.

Премиерът успокои своите съграждани в Кипър, че ще бъдат изтеглени с правителствени самолети, ако ситуацията на острова се влоши. По неговите думи има около 60 хил. граждани и 3 хил. войници.

Подкрепи Economic.bg