Кипър избира президент

Най-вероятният победител в кандидатът на дясноцентристката Демократически сбор

128 ~ 1 мин. четене

В Кипър започна гласуването на президентските избори. Промяна в ръководството идва в решаващ момент за страната. Изборът на нов държавен глава трябва да бъде направен на фона на финансова криза и спешната нужда от спасителен заем от международните кредитори, с който Кипър да избегне опасността от фалит, предава Asociates Press.

Около 545 хиляди кипърски граждани с право на глас предстои да направят своя избор измежду 11 кандидати. Това е рекорден брой на участниците в президентската надпревара в историята на страната. Досегашният президент Димитрис Христофиас няма да се бори за нов мандат. Изборите за президент на Кипър, който според конституцията е и ръководител на правителството, се провеждат на всеки пет години, припомня ИТАР-ТАСС.

Проучванията посочват като най-вероятен победител на президентския вот лидерът на дясноцентристката опозиционна партия Демократически сбор Никос Анастасиадис. Ако се стигне до балотаж, се смята, че Анастасиадис би се изправил срещу Ставрос Малас, кандидат на комунистическата АКЕЛ.

Подкрепи Economic.bg