Кипър се отказа да въвежда данък върху депозитите

Страната ще търси пари с нова облигация и увеличаване на данъците

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Политическите лидери в Кипър са се споразумели за отхвърлянето на непопулярния данък върху банковите депозити в страната, след като вложителите изразиха възмущението си от плана за облагане на всички влогове.

Кипърските банки ще останат затворени до вторник, пише BBC и припомня, че финансовите институции в островната държава са затворени през цялата седмица с цел да се предотвратят масови тегления на депозити.

Кипър трябва да намери 7 млрд. евро - условие за получаването на 10 млрд. евро заем от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС). Официални представители на властите в Кипър сега предлагат да се създаде държавен инвестиционен фонд и да се пусне специална емисия облигации - мерки, от които се очаква страната да набере 5.8 млрд. евро. Останалите 1.2 млрд. евро ще бъдат набрани чрез приватизация и увеличаване на данъка върху капиталовата печалба и повишаване корпоративния налог.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече предупреди Кипър, че може да спре отпускането на извънредни заеми за банките в страната още на 25 март, понеделник, ако Никозия не постигне окончателно споразумение за спасителна помощ от ЕС и МВФ.

Все още не е ясно дали новият план ще бъде готов за гласуване в парламента в четвъртък.

Подкрепи Economic.bg