Китай нарушава суверенитета на виетнамските територии

Външните министри на АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия) изразяват дълбока загриженост във връзка с инцидентите, които се случват в Източно море

Автор: Гасан Насър

Поредният неразрешен спор в международните отношения  създаде конфликт – суверенитета на Източно море, което има изключително важна позиция по отношение на морския трафик в региона и света. Споровете по този въпрос се водят още от миналото. Конфликтът за Параселските острови е двустранен между Виетнам и Китай, като последното му сериозно проявление е войната между двете държави през 1979 г., последвана от поредица погранични сблъсъци, продължили до 1990 г.  Спрямо регламента на Женевските конвенции по морско право от 1982 г. всички страни трябва да зачитат правата на крайбрежните страни от континенталния шелф и техните изключителни икономически зони.

На 02. 05. 2014г. Китай нарушава този регламент и разполага сонди и танкери за нефт и газ, както и 27 охранителни кораба на Виетнамския Параселски архипелаг, на 130 мили от бреговете на Виетнам.  Броят на китайските охранителни кораби се увеличава постоянно, като спрямо последните данни са 130, в това число и  военни кораби и самолети. Този район се намира на територията на виетнамското подразделение 143 за петрол и нефт, изцяло разположен в икономическата зона на Виетнам. Сондажите и действията на китайските кораби са в сериозно нарушение на суверенитета, суверенното право и националната юрисдикция на Виетнам, регламентирани в Хартата на ООН и  Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., в нарушение с Декларацията за поведението на страните  в Източно море от 2002 г., в нарушение на договореностите между висшите ръководители на двете страни

Действията на Китай предизвикват конфронтация, съчетана с анти-китайски протести във Виетнам. Напрежението ескалира, след като китайски кораб удари и потопи виетнамска рибарска лодка, и китайките функционални сили удариха и нанесоха тежка травма на виетнамския рибар.

Въпреки добрите намерения на Виетнам да защити своите законни права и интереси по мирен начин и да запази добрите отношения с Китай, сондите все още не са изтеглени. Китай счита, че дейностите нямат връзка с виетнамската икономическа зона и континентален шелф и, че това е нормално проучване, както и не приема предложението на виетнамската страна за преговори.

Външните министри на АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия) изразяват дълбока загриженост във връзка с инцидентите, които се случват в Източно море. Те призовават засегнатите страни да спазват общоприетите принципи на Международното право и Декларацията за поведението на страните в Източно море, да прилагат сдържаност и да избягват действия, които могат да бъдат пагубни за мира и стабилността в региона.

Министър-председателя на СР Виетнам Нгуен Тан Зунг подчерта, че китайското действие „е в сериозно нарушение на Международно право, Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., както и в нарушение на Декларацията за поведението на страните в Източно море (DOC),  която Китай също е подписал. Това изключително опасно действие е пряка заплаха за мира, стабилността, морската сигурност и безопасност в Източно море.“ Той потвърди, че Виетнам решително защитава своя суверенитет с мирни средства в съответствие с международно законодателство и призовава страните и приятелите в света да покрепят Виетнам при защитаване на националния суверенитет и законните си интереси. Той подчерта, че освен влизането във виетнамска територия, китайските охранителни кораби продължават да използват водна струя с голяма сила срещу виетнамските административни и граждански кораби, което е повредило плавателните съдове и е наранило много хора. Въпреки сдържаността на Виетнам и опитите за преговори, Китай не отговаря на законните изисквания на Виетнам и продължава да използва сила. Според най-актуалната информация Китай премести платформа на ново местоположение, което е на 23 морски мила от предишното.

На 06.05. 2014 г. министърът на външните работи Фам Бин Мин телефонира на член на държавния съвет на Китай – Ян Цзечи по въпрос за дейността на китайската сонда и корабите в територията на виетнамското подразделение. Фам Бин Мин твърди, че дейността на Китай е незаконна, особено изпращането на военни кораби. Той сподели добрата воля на Виетнам да разреши разногласията чрез преговори, диалог и мирни средства, и да запази отношенията си с Китай. Но също така Виетнам ще предприеме всички необходими мерки за защита на своите права и интереси.

Коментари: 0