Гърция също иска отклонение от "Южен поток"

Министърът на енергетиката Яниас Маниатис помоли за тръбата президента на "Газпром" Алексей Милер

Масло в огъня

Автор: Николай Марченко

Властите в Атина поискаха отклонение от бъдещия газопровод „Южен поток” да бъде изградено и към гръцка територия, информират медиите в Русия. Това става на фона на исканото от Еврокомисията (ЕК) замразяване на проекта в страните-членки на Европейския съюз (ЕС) като България, Унгария, Австрия, Словения и Италия.

Министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Янис Маниатис заяви, че страната му е заинтересована в това. Той направи предложението по време на 17-ото ежегодно Общо събрание на Европейския делови конгрес в Атина, чийто председател бе президентът на "Газпром" Алексей Милер. ."Нашата динамична работа с "Газпром" може да стане още по-успешна с изграждането на разклонение на газопровода през Гърция", заяви министърът.

Според него реализацията на този проект би обезпечила „модерен и безопасен маршрут” за доставка на природен газ за Гърция. Гръцкият министър обясни още, че "Газпром" е „перспективен доставчик на газ за Гърция и цяла Европа”. Според него диалогът между ЕС и Русия по проекта е „важен” за външната енергийна стратегия на Европа.

Както е известно, сухопътната част на мегагазопровода на руския монополист предстои да бъде изградена през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения, Италия и Австрия. Основната тръба вече предвижда отклонения към Хърватия и автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

 

Коментари: 0