България в топ 28 за инвестиции

Страната ни пада с 8 места в класацията на "Форин полиси", но остава първа на Балканите

България се нареди на 28-о място в класацията за най-подходящите държави за чуждестранни инвестиции според американското списание за политика и финанси "Форин полиси" (Foreign Policy).

В това издание на класацията България е с 8 позиции по-надолу, миналата година тя се нареди на 20 място, съобщава БГНЕС. Индексът, съставен от икономистът Даниел Алтман, оценява държавите според 8 фактора: икономически растеж, финансова стабилност, физическа сигурност, корупция, независимост от правителството, сътрудничество с местни партньори, контрол върху капитала и обменни курсове. Целта на индекса е да се проследи как даден фактор ще се отрази на преките чуждестранни инвестиции за период от 5 години.

България и Македония са най-добрите държави за инвестиции на Балканите, отбелязва списанието. Македония се нарежда на 29-о място, като бележи ръст с 5 позиции от миналата година. Гърция е класирана на 101-во място и е описана като една от най-лошите страни за инвестиции в региона. Румъния е на 48-о място, а Сърбия на 55-о. Босна и Херцеговина се нарежда на 82-о място. Заради политическата криза Турция изпада до 79-о място.

Класацията на "Форин полиси" поставя на челните места държави, които имат голям потенциал за икономически ръст. Освен Хонконг, Тайван и Катар, на първите места се нареждат все повече африкански държави като Ботсвана и Гана. Най-лошата държава за инвестиции е Венецуела, на 112-о място, заради протестите и заплахата от гражданска война.

От европейските държави по-напред в класацията са Полша на 14-о място, Чехия на 21-а позиция, Унгария на 38-о място, Холандия на 51-о, следвана от Швеция, Албания и Австрия на 56-о място. Силно засегнатата от кризата Португалия е на 64-а позиция, а Испания е на 89-о място. Тази година Украйна не е включена в класацията, но миналата година е поставена на 97-о място, една позиция преди Русия.

САЩ се нарежда на 26-а позиция, Китай е на 60-а, Япония е на 70-о място. Русия е на една от последните позиции в класацията, на 108-о място. 

Коментари: 0