Плевнелиев: В президентството няма да се правят коалиции

Избирателната активност е предизвикателство за всички политици, смята президентът

Българският народ препотвърди своята проевропейска ориентация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в брифинг, посветен на резултатите от Евровота. Той каза, че за пореден път българските граждани са доказали, че националното разединение съществува единствено в представите на някои политически лидери.

В президентството коалиции няма да се правят. Политическо брокерство от мен не очаквайте. Управляващите много добре да си направят изводите какво им казаха избирателите в неделя, добави той.

Избирателната активност е предизвикателство за всички политици, заяви Плевнелиев. По думите му обстановката през последната година и качеството на изборната кампания се отразяват за съжаление негативно на активността.

Българските граждани са тези, които определят правилата. За първи път сме свидетели на толкова масово използване на преференциално гласуване. Това доказва желанието на гражданите за засилване на мажоритарния елемент в бъдещи избори, каза още Плевнелиев.

Държавният глава изрази притеснение, че корпоративният и купеният вот продължават. Като решение вижда по някакъв начин отговорността да се носи и от политиците, а не само от извършителите на купен вот. Също така трябва да бъде повишена избирателната активност, за да се намали стойността на купения вот.

Коментари: 0