ЕС отчита бум на нелегална имиграция

Само за първите четири месеца на 2014 г. външните граници са пресекли над 60 хил. души

Напаст

Автор: Николай Марченко

Драстично нарастване на нелегална имиграция в Европейския съюз (ЕС) през последните месеци отчита Агенцията по сигурността на външните граници Frontex, инфомира BBC днес.

Според данните, които представи агенцията и правителството на Италия, за периода януари – април 2014 г. границите на ЕС са незаконно пресечени от над 60 хил. души. По-голямата част от тях прави това като предприема опасното морско пътуване от Северна Африка до бреговете на Италия.

Frontex прогнозира още по-голям ръст на нелегалната имиграция през летните месеци. По-рано стана известно, че в Либия още между 100 и 300 хил. души се готвят да пресекат Средиземно море, за да стигнат до бреговете на ЕС. През 2013 г. в Европа са дошли 107 хил. нелегални имигранти, което е ръст от цели 48% в сравнение с 2012 г.

В графиките на Frontex България е показана като "врата" за имигранти от Близкия изток и Северна Африка, които пресичат Турция, за да стигнат до границите ни и до тези на южната ни съседка Гърция.

Ако се разделят по национален признак, то около една трета от дошлите имигранти са сирийски бежанци, следвани от тези от Либия, Афганистан и Еритрея.

Коментари: 0