Китай потопи азиатските пазари

Запазването на строгия контрол върху жилищния пазар плаши инвеститорите

7076 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Капиталовите пазари в Азия реагираха негативно на обещанието на Китай да запази ограниченията при жилищния пазар в страната. В допълнение на това се добавят и растящите притеснения на инвеститорите за негативното развитие на дълговата криза в Европа.

По информация на Китайска информационна агенция "Синхуа" правителството няма да премахне строгия контрол върху имотния пазар в страната. Целта на управляващите е да не се позволи цените на жилищата да се сринат. Към негативните новини за Китай се добавя и прогнозата на Societe Generale, че над половината от общо 760 публични компании в Китай ще отчетат спад в печалбите си през първата половина на 2012 г.

Индексът следящ компаниите в Азия и тихоокенаския регион MSCI Asia Pacific Index загуби 0.6% от стойността си. Японският Nikkei 225 намаля с 1.17% до 8 692.23 пункта. Другият японски измерител - Topix загуби още повече - 1.55% до 735.54 пункта. Хонконгският Hang Seng се раздели с 0.07% от стойността си и затвори при 19 545.8 пункта. В Китай Shanghai Composite също отчете спад от 0.4%.

"За пазара, пазарната среда ще продължи да бъде доста предизвикателна", коментира Стивън Сън от HSBC. По неговите думи централните банки по целия свят ще предприемат мерки за улесняване на паричната политика, за да намали волатилността на пазарите и да избегне риска от недостатъчен икономически растеж.

Подкрепи Economic.bg