Китай увеличава стимулите за икономиката

Данъчни облекчения за малкия бизнес, понижаване на таксите за износителите и започването на мащабно строителство на железопътни линии са само част от мерките

Китайските власти обявиха, че предприемат нови мерки за стимулирането на икономиката, съобщава BBC. Те включват данъчни облекчения за малкия бизнес, понижаване на таксите за износителите и започването на мащабно строителство на железопътни линии.

Освен това от 1 август Пекин замразява ДДС и данъка върху продажбите за предприятията от малкия бизнес, чийто месечен оборот не надвишава 20 хиляди юана (около 3 257 долара). Китайското правителство посочи, че от тези облекчения ще спечелят над шест милиона малки предприятия, ще се увеличат доходите и ще се повиши нивото на заетост за милиони китайци. Новите мерки за стимулиране предвиждат още опростяване на митническите процедури, понижаване на експлоатационните такси и облекчаване на износа за малките и средните частни предприятия.

Икономиката на азиатската държава регистрира забавяне за второ поредно тримесечие. Налице са и индикации, че тенденцията ще се задълбочава.  Въпреки всичко от кабинета на Ли Кицян твърдят, че икономическото състояние на страната се движи в разумна норма. Той настоява за повече реформи, които да стабилизират растежа.

"Трябва да погледнем сега и отвъд, за да позволим на преструктурирането и реформите да играят активна роля в стабилизирането на растежа“,заявиха от кабинета.

Последните данни за Китай сочат забавяне на икономиката в периода април-юни 2013 година. Отбелязаният растеж е от 7,5%, което е с 0,2 пункта по-малко от индексите през първото тримесечие на годината. Основно предизвикателство пред нарастването на БВП на страната се оказа пониженото търсене на производствените стоки от ключови пазари като САЩ и Европа.

Коментари: 0