Климатиците на "Ауди" и "Мерцедес" ще се правят край София

BHTC ще е част от икономическа зона "София-Божурище", чието изграждане започна днес

452 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Климатичните системи за световните автомобилни гиганти скоро ще се произвеждат край София. Това ще става факт благодарение на започналото изграждане на икономическа зона "София-Божурище", където вече се е установила първата компания  - германският гигант в производството на климатични системи за леки автомобили и камиони "Бер-Хелла Термоконтрол" (Behr-Hella Thermocontrol, или BHTC).

"В индустриалната зона ще се произвеждат климатични системи за "Фолксваген", за "Дженеръл мотърс", за "Ауди", "Мерцедес" и за уникални марки като "Ламборджини" и "Порше", каза по време на първата копка президентът на България Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че новата икономическа зона ще е не само най-голямата и най-близо до университетски центрове и до един милионен град, но и че е най-стратегически разположена - на три магистрали и на три еврокоридора, със собствени мултимодални терминали, които ще бъдат изградени, и собствени жп линии.

"Партньори сме с инвеститор, който провери много държави, който подходи много внимателно към избора на своята фабрика. Инвестицията е много сериозна - над 42 млн. лв.", посочи още президентът и изказа специални благодарности на изпълнителния директор на Българската компания "Индустриални зони" Валери Андреев.

"С пазарен дял 35% в Европа и 80% в света, ние сме от най-големите играчи в този отрасъл", съобщи главният изпълнителен директор на ВНТС Томас Шулте, цитиран от пресцентъра на БТТП. Шулте отбеляза, че компанията има оборот от над 8 млрд. евро.

ВНТС работи в 25 страни по целия свят, сред които САЩ, Индия, Китай, Япония, Германия. Клиентите на компанията са най-големите производители на автомобили. "Новият български завод ще предостави необходимото разширение на нашето производство, като предвиждаме изграждането и на нов научно-развоен център, който ще помогне за реализиране на плана за развитие", добави Томас Шулте. Той съобщи още, че в следващите 3 до 5 години компанията ще инвестираме над 20 млн. евро в този парцел.

Подкрепи Economic.bg