Корупцията в Италия струва 60 млрд. евро годишно

От "Прозрачност без граници" препоръчват на страната да създаде специален орган, който да следи и контролира случаите на корупцията

3671 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Корупцията Италия струва 60 млрд. евро годишно. Това е заключението на организацията, занимаваща се с борба с корупцията "Прозрачност без граници", цитирано от Reuters. В заключенията е записано, че Италия има нужда от орган, който да следи и контролира случаите на корупцията в страната.

В проучването е установено, че за 87% от италианците корупцията е сред най-сериозните проблеми. За него те обвиняват политиците.

През следващата седмица италианският парламент ще прие закон за борба с корупцията. В него е записано, че всеки, който е обвинен в престъпления срещу администрацията, няма да има право да взима да става депутат. Липсват обаче препоръчаните от ДПрозрачност без граници" органи за борба с корупцията, насърчаване на независимите медии и др.

Миналият четвъртък правителството одобри спешни законодателни промени, касаещи борбата с корупцията и намаляването на разходите по региони. В някои от тях за последните 10 години харчовете са се увеличили 75%.

Подкрепи Economic.bg