Край на аналоговата телевизия от днес

Със спирането на ефирния аналогов сигнал ще бъде предоставена възможност за достъп до повече телевизионни програми и с по-добро качество

160 ~ 1 мин. четене

Днес окончателно спира сигналът на аналоговата телевизия в цялата страна. Спирането на сигнала ще се състои от 11.30 часа в сградата на телевизионната кула на бул. „Пейо Яворов“ 2, ет. 7. На събитието ще присъстват представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения, Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии и Органа по цифрова телевизия.

Преходът от аналогова към цифрова телевизия е реализиран в Европа и редица други развити държави. Със спирането на ефирния аналогов сигнал ще бъде предоставена възможност за достъп до повече телевизионни програми и с по-добро качество. В България цифровият ефирен сигнал бе пуснат на 1 март.

Покритието на цифровия сигнал обхваща 95% от населението, но остават населени места без покритие. Все още не е ясно колко са те. По последни данни безплатни декодери за цифрова телевизия са взели около 75 000 от имащите право на това 210 000 души, които са получавали помощи за миналия отоплителен сезон.

Правоимащите могат да получат ваучери за декодиращи устройства, които се раздават в пощенските станции до 30 октомври.

Подкрепи Economic.bg