Кризата в Сирия: Позициите на ключовите страни

Кои са оновните страни в конфликта и какви са реакциите на държавите в различните части на света

112 ~ 4 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Вчера стана ясно, че САЩ и съюзниците планират евентуална атака срещу Сирия, след като бе използвано химическо оръжие срещу цивилни граждани от квотата на бунтовниците. Изготвят се планове за нападение, а бойни кораби и ракети непрекъснато менят позициите си по море и суша. Но кои са оновните страни в конфликта и каква е позицията на държавите в различните части на света?

Съседите

Турция

Турското правителство винаги е било един от най-яростните критици на президента Башар ал-Асад. В понеделник министърът на външните работи, Ахмет Давутоглу, заяви пред турските медии, че страната е готова да се включи в международна коалиция срещу Сирия в случай на военни действия, дори и ако такава не бъде одобрена от съвета за сигурноста на ООН.

Саудитска Арабия и Персийският залив

Кралствата в Залива са смятани за едни от основните спонсори на бунтовниците срещу режима на Асад. От години, Саудитска Арабия е сред  враговете на сирийското правителство, и именно с този факт е свързано и лобирането на монархията за незабавни военни действия в Сирия. Бившият саудитски посланик в САЩ, принц Бандар бин Султан, през последните седмици упорито се опитва да натрупа по-голяма подкрепа за сирийските бунтовници.

Израел

Въпреки че в началото Израел се опита да запази неутралитет в конфликта, сирийски цели са били атакувани три пъти през тази година от израелска страна. От Тел Авив коментират, че по този начин са се опитали да предотвратят снабдяването на ливанския клон на Хизбула с оръжия.

През последните дни, Израел остро осъди използването на химически оръжия от сирийска страна и обяви подкрепата си за евентуална военна намеса в страната. „Пръстите ни следят през цялото време пулса, ако се наложи, те ще бъдат поставени и на спусъка“, метафорично коментира ситуацията израелският президент Бенджамин Нетаняху в събота.

Запазването на неутралитет от израелска страна след началото на конфликта бе практически невъзможно. Страната взе решение да заеме позиция, пазейки спомените от Първата война в залива през 1991 г., когато Ирак атакува Тел Авив, в опит да включи Израел в конфликта и да предизвика изтеглянето на арабските страни от войната. Според последните данни, продажбата на газови маски в Израел се е увеличила неколкократно след спекулациите около евентуални военни действия.

Ливан

Ливанският външен министър, Аднан Мансур, заяви пред ливанското национално радио в събота, че самият той не подкрепя идеята за военни действия в Сирия. Той изрази съмненията си, че подобни действия биха довели до дълготраен мир, сигурност и спокойствие в региона.

Двете бомбени атаки в Ливан през този месец, в които загинаха почти 60 души, бяха свързани с напрежението в съседна Сирия. Ливанското военно движение Хизбула открито взе страната на сирийското правителство в конфликта. Страната е приютила най-голям брой бежанци от началото на събитията през 2011 г.

Иран

Като основен покровител на сирийското правителство още от времето преди войната, Иран упорито отказва да изрази подкрепа за военни действия в Сирия. Във вторник, Техеран дори обяви опасността от „сериозни последствия“ при каквато и да било външна военна намеса.

Настроението извън Персийския залив

САЩ

Макар в началото коментарите от американска страна относно използването на химическо оръжие в Сирия да бяха плахи, вчера държавният секретар Джон Кери съобщи, че химическите атаки в страната са налице. Според него, доказателствата за това са „неоспорими“, а самите действия Кери определени като „абсолютно морално неприемливи“.

В последно време от Вашингтон увеличиха военното си присъствие в източните части на Средиземноморието, което засили слуховете за планирани военни действия. Анализатори твърдят, че е най-вероятно американците да атакуват Сирия с помощта на снаряди, целещи се в сирийски военни съоръжения.

Великобритания

Обединеното Кралство разработва планове за действие при непредвидена атака от сирийска страна, съобщиха от администрацията на премиера Дейвид Камерън. Говорител на Камерън заяви, че всяко от действията ще бъде „съобразено с целите, правомерно и според договорените от международните ни съюзници условия“.

Франция

Ден след новините за атаките в околностите на сирийската столица Дамаск, френският министър на външните работи, Лоран Фабиюс, изиска незабавна намеса със сила, в случай че използването на химическо оръжие бъде доказано. Той заяви още, че при определени обстоятелства, Съвета за сигурност на ООН може да бъде „заобиколен“.

Франция беше първата страна от Запада, която призна основните политически опоненти на правителството на Башар ал-Асад за единствен легитимен представител на сирийския народ. През май тази година, страната, заедно с Великобритания, успешно лобира за вдигането на оръжейното ембарго от страна на ЕС. По този начин бе улеснено снабдяването на сирийски бунтовници с оръжия.

Германия

Германският министър на икономиката и развитието, Дирк Нибел, съобщи днес в свое изявление, че изключва активна военна намеса от немска страна в конфликта със Сирия. Въпреки това, той не смята, че решение от страна на Съвета за сигурност на ООН е задължително за започването на военни действия в Сирия, в случай, че подобно решение бъде взето от международната общност. Това свое изказване Нибел аргументира с факта, че при атаката с химически оръжия се касае за грубо нарушение на международното право, което легитимира военна намеса в региона.

Изявлението на министъра се появява след дълго мълчание от немска страна, относно позицията на правителството на Ангела Меркел за конфликта в Сирия. Най-вероятно, всичко това е свързано с предстоящите парламентарни избори в Германия и опитите на Меркел да спечели повече избиратели на своя страна. При дебатите около евентуална военна намеса на немските сили за сигурност в Ирак през 2002 г., идеята бе посрещната с негодувание от страна на гражданите. Поради тази причина, Германия отказа позиционирането на немски войски там.

Русия

Страната е един от основните привърженици на режима на ал-Асад. Възможността за военна намеса от страна на Запада бе остро разкритикувана от Руската федерация, а в замяна на това бе предложено да се намери политическо решение на конфликта в Сирия. В изявлението на Русия се казва още, че военна намеса извън договорките на Съвета за сигурност би имала „катастрофални последствия за други страни от Близкия изток и Северна Африка“.

Китай

Китай се присъедини към Русия в гласуването срещу резолюциите за санкции върху Сирия от Съвета за сигурност на ООН. Според китайските информационни агенции, западните сили ще избързат със заключенията си при липсващ окончателен доклад от страна на експертите на ООН и незавършило разследване.

Подкрепи Economic.bg