Купувачи от Близкия Изток на пазара на имоти у нас

Британците също се завръщат, посочва в материал "Ню Йорк Таймс"

Купувачи от Близкия Изток на пазара на имоти у нас
3764 ~ 2 мин. четене

През последните две години сериозен интерес към покупка на имоти у нас имат бизнесмени от Близкия изток и страни като Ливан, Обединените арабски емирства, Сирия и Пакистан. Това разказва Станислав Петров, мениджър продажби в Select Properties Bulgaria пред "Ню Йорк Таймс". Изданието посвещава материал на пазара на имоти в България.

Британците се завръщат в България като купувачи на земи, казва в материала Полина Стойкова, главен оперативен мениджър на базираната в София агенция Bulgarian Properties. По думите й британските купувачи, които допринесоха за надуването на имотния балон у нас в периода от 2000 до 2008 г., изчезнаха в голяма степен след 2008 г.

Оттогава те са заменени основно от руснаци и украинци. Тази година обаче британските купувачи се завръщат към българския пазар, като броят им расте сериозно през последните два месеца, обяснява Стойкова. По думите й този тренд се очаква да продължи и в следващите месеци.

В момента руснаците продължават да са най-голямата група купувачи на имоти у нас, отбелязва изданието. Освен тях купувачи са още хората от Германия, Франция, Холандия, Белгия, Украйна, Скандинавските страни , САЩ, Канада и Австралия, обясняват брокерите.

В момента около 10% от българския жилищен пазар се формира от чуждестранни купувачи, обяснява той. Чуждите купувачи, повечето от които търсят ваканционни апартаменти или къщи, обикновено са привлечени от черноморското крайбрежие. Затова най-атрактивни са жилищата във Варна и Бургас, следвани от ски курортите като Пампорово и Боровец. Столицата София е третото най-предпочитано място за покупка на имот сред чуждестранните купувачи, като цените там са по-високи от тези по Черноморието или в ски курортите“, допълва Петров.
Чужденците също така търсят плажни къщи на първа линия, но тяхната цена е по-висока. Причината за това е, че в България има ограничения за строителството край плажа, а и такива места не са много, обяснява още Златка Георгиева, мениджър продажби на Best Bulgarian Properties.

Американското издание припомня, че чужденците могат безпроблемно да си купят жилище у нас, но когато става дума за покупка на земеделска земя нещата са по-сложни. Причината са въведените ограничения за продажбата на земя на чужденци, които не са граждани на държава от ЕС. Това налага чужденците извън ЕС да си учредят компания в България, за да могат да си закупят имот, обяснява Петров.

Според брокерите около 8-9% от крайната цена на имота отиват за плащане на различните разходи по покупко-продажбата.

Статия от рубриката на американското издание "На лов за жилище в...“ в този случай е посветена на продажбата на имот на българското крайбрежие. Това е крайбрежна вила между Албена и Балчик, която се продава за 755 260 долара.

Коментари: 0