Лагард на разпит за злоупотреби

Бившият министър на финансите на Франция ще трябва да отговаря на въпроси, свързани със споразумение за 403 милиона евро с Бернар Тапи – спорен бизнесмен, с близки връзки с бившия френски президент Никола Саркози

120 ~ 1 мин. четене

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще бъде разпитана следващия месец от Съда на републиката – специален трибунал, който се занимава с дела, в които са замесени високопоставени чиновници, съобщава Financial Times.

Бившият министър на финансите на Франция ще трябва да отговаря на въпроси, свързани със споразумение за 403 милиона евро с Бернар Тапи – спорен бизнесмен, с близки връзки с бившия френски президент Никола Саркози.

„Госпожа Лагард ще има възможност да даде всички подробности и обяснения, които ще докажат, че не е извършила нищо нередно”, заяви нейният адвокат Ив Репике.

Кристин Лагард може да стане обект на официално разследване. Две отделни разследвания установяват дали тя е злоупотребила със своите правомощия по времето, когато е била финансов министър. Ръководителят на МВФ се проверява и за използването на фалшиви документи, и злоупотреба с публични средства.

Кристин Лагард вече е отричала в миналото да е извършвала нещо нередно като финансов министър. Тези думи бяха направени, докато тя бе част от съдебен спор между държавата и милиардер Бернар Тапи. Тогава случаят бе предаден на арбитражен съд, който постанови на Тапи да бъде платено обезщетение от 285 милиона евро.

Призовката на Лагард за съда идва преди редовната среща на световните финансови лидери.

Подкрепи Economic.bg