Лазаров: Нямаше как новият участък от "Хемус" да се пусне в петък

Връзката на аутобана със Софийския околовръстен път дори била изтеглена с два дни, твърди председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Нямаше как да се пусне още в петък новият участък от магистрала "Хемус" - връзката на аутобана със Софийския околовръстен път - пътен възел "Яна". Това каза в ефира на БНТ Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Участъкът беше пуснат вчера, като малко преди това тежка катастрофа в района отне два човешки живота. Това предизвика коментари, че управляващите умишлено са забавили пускането на новия участък, а лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов дори поиска оставката на кабинета заради инцидента.

"В този район (пътен възел "Яна") напрежението е от повече от месец, когато започна "привързването" на новия участък със съществуващия път. Първата възможна дата за пускане беше вчера, понеделник, 19 август, а според разчетите и договорите участъкът трябваше да се пусне в сряда, 21 август. Заради натоварения трафик решихме да го изтеглим за понеделник", обясни Лазар Лазаров.

Според него пускането още в петък, 16 август е спряно от самата процедура. "За да се пусне участък той трябва да е безопасен. Работата на комисията започна в четвъртък следобед. Бяха намерени пропуски, които макар и козметични, трябваше да се отстранят. Представете си, че пуснем движението и по пътя започнат да се пречкат камиончета и багерчета, които да отстранят пропуските", поясни Лазаров.

"Чувствам се отговорен за всяка жертва и всяка катастрофа, която се случва по българските пътища", каза още председателят на АПИ.

По думите му проходът "Петрохан" е един от най-ремонтираните в страната, но най-тежко е положението в Кресненското дефиле. Според Лазаров в момента усилено се работи по строителството на магистрала "Струма", чиито трети лот ще остане за програмния период 2014-2020 г. "В следващите дни ще започне строителството на нов участък от магистрала "Хемус" край Шумен, където ще се изгради най-големият пътен възел в страната", поясни Лазар Лазаров.

Подкрепи Economic.bg