ДАИ ще има нов директор до края на седмицата

България е готова да блокира турски превозвачи, ако Анкара повиши таксите за българските превозвачи, каза Данаил Папазов

220 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

До края на седмицата Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), позната в обществото като ДАИ, вероятно ще има нов изпълнителен директор. Това стана ясно от думите на Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В сутрешния блок на Нова телевизия Папазов коментира темата с избора на нов директор на ИААА, след като досегашният Валентин Божков подаде оставка, която министърът е приел вчера. Божков беше замесен с корупционен скандал и беше арестуван през миналата седмица заедно с още служители на ДАИ.

"Ще има прозрачност при избора на новия директор. Обсъждат се доста имена, но това не е избор, който може да се направи за един ден. От 6-7 човека, които се обсъждат, трима са много подходящи според мен. Трябва да огледаме всички кандидати, за да направим добър избор. Надявам се до края на седмицата да има нов директор на ИААА", каза Данаил Папазов.

Транспортният министър поясни, че след като е заел поста са направени няколко одита в ДАИ. "Ситуацията там е тежка. Има много обвинения за нарушения, които са постъпили основно от външни хора. Нарушенията са в целия спектър - от издаване на книжки през лицензи до психотестове. Има и спекулативни сигнали. Имало е сигнали и преди мен. Има междинни звена, които трябва да бъдат закрити", поясни Данаил Папазов.

Той коментира и евентуално бъдещо повишаване на таксите за български превозвачи, които преминават през Турция. "Когато България и Турция са подписали спогодба се работи по нея. Подобен документ е подписан и по-високите такси не засягат българските превозвачи. Досега има само неофициална информация, че ще се повишат таксите. Моят заместник вчера е провел срещи с транспортния бранш и те поискаха официален отговор. Готов съм да подкрепя превозвачите и да предприемем реципрочни мерки срещу турските превозвачи, и да блокираме гранични пунктове. Не искам обаче да изпадаме с такива хипотези", обясни Папазов.

Цифровизацията няма да се отлага. В момента се изготвя позицията на страната по повод очакваната наказателна процедура от ЕК за конкурсите за мултиплексите, стана ясно още от думите на Данаил Папазов.

Подкрепи Economic.bg