Лиценз за добив на шистов газ

Повечето изисквания имат своята икономическа цена, смята авторът на предложението

Компаниите, които искат да проучват и добиват шистов газ трябва да разполагат с лиценз. Това разкри Международната агенция по енергетика, предаде DarikFinance.

Сред изискванията към компаниите са да подлагат на регулация, прозрачност, да правят по-големи инвестиции и да гарантират опазването на околната среда и водите чисти, като се придържат към най-добрите практики. 

„Ако тази нова индустрия иска да просперира, тя се нуждае да получи социална лицензия за това”, коментира пред EurActive Фатих Битол, автор на проекта.

По думите му повечето изисквания имат своята икономическа цена. Според анализ на агенцията по енергетика, стриктното придържане към новите правила, ще увеличи със 7% разходите по разработването на един кладенец за шистовия газ. 

Последните проучвания показват, че метанът, който се изхвърля в атмосферата при разбиването на скалите чрез хидравличен фракинг, е с 20% до 100% по-опасен за глобалното затопляне от въглеродния диоксид в краткосрочен аспект. 

Именно технологията, по която се добива суровината, разгневи екоактивистите. Според тях тя води до земетресения, допълва EurActive.

Разчетите на Международната агенция по енергетика показват, че до 2035 година природният газ ще е утроил дела си като енергиен източник и ще е стигнал 25% в енергийния микс. Неконвенционалният газ, какъвто е и шистовият, ще е с дял 32% от обема на синьото гориво, което светът ще потребява. Една от причините за разрастването му е склонността на някои държави да позволят добив. Полша, например, се подготвя да сондира от 2014 година.

Коментари: 0