Лидерите на ЕС договориха бюджет от 960 млрд. евро

За първи път в историята на общността разходите ще бъдат орязани - с 12 млрд. евро

164 ~ 2 мин. четене

Лидерите на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха за новата рамка на дългосрочния бюджет на общността след продължили над 15 часа нощни преговори, съобщи Reuters. Официалните лице определиха таван на разходите от 960 млрд. евро - средства, които ще са за подпомагане на земеделие и научните изследвания през следващите 7 години.

От ЕС заявиха, че финалното споразумение ще бъде факт в петък и с него се цели да се постигне труден баланс между исканията за намаляване на разходите на северните страни като Великобритания и Холандия и тези на Франция и страните от Източна и Южна Европа, които настояват да продължи да се отделят повече средства за земеделие и инфраструктурни проекти.

"Чувстваме се уверени, че вече имаме финална рамка за споразумението", заяви едно от офицалните лица в Брюксел, пожелал анонимност.

"Сделката не е напълно финализирана, но се чувстваме сигурни, че това ще стане още днес", допълва той. Няколко дипломати и други официални лица от държави членки потвърдиха, че рамкат на бюджета е договорена.

Информацията гласи, че около 12 млрд. евро ще бъдат орязани от последното предложение за бюджета, направено на срещата на върха през ноември. Това представлява спад от около три процента спрямо последната многогодишна рамка в периопда 2007-2013 г. Понижението на разходите се случва за първи път в историята на ЕС.

Договорените нови съкращения засягат силно новия фонд за трансграничен транспорт, енергетиката и проектите за телекомите, като парите са намалени с над 11 млрд. евро. Администрацията на ЕС ще се раздели с близо 1 млрд. евро от бюджета си. Разходите за селското стопанство пък се увеличават с около 1.5 млрд. евро.

Сделката трябва да бъде подписана от всички лидери на ЕС, а по-късно в петък, тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, препятствие, което може да се окаже трудно. Председателят на Европейския парламент заяви, че няма да приеме прекомерни съкращения.

Подкрепи Economic.bg