МВФ с мрачна прогноза за световната икономика

Безработицата ще се задържи висока на много места по света, прогнозират експертите от Фонда

132 ~ 1 мин. четене

Мeждународният валутен фонд намали в доклада си прогнозата за ръста на световната икономика за 2012 г., като я понижи на 3.3% от досегашните 3.5% . Аргументът за това решение е финансовата криза в Европа, която според организацията оставя "най-ясната заплаха" за световната икономика.

Очакванията са, че повишената безработица ще остане трайна тенденция на много места по света. Посочва се, че рисковете от влошаване на състоянието на световната икономика са нараснали и са значителни.

За предстоящата 2013 година прогнозата за увеличаване на брутния  вътрешен продукт (БВП) на всички страни също е понижена от 3,9% на 3,6%.,  въпреки раздвижването в страните с развиващи се икономики.

"Ключовият въпрос е дали световната икономика преминава през нова вълна трусове или сегашното забавяне на икономиката може да продължи", пише МВФ. Според Фонда отговорът е в ръцете на правителствата в Европа, но също и в САЩ.

Най-големи опасения у експертите предизвикат именно икономиките на страните от еврозоната. В доклада се подчертава, че рецесията в повечето страни от европейската периферия оказва все по-голямо влияние върху другите икономики в региона.

Икономическият растеж в САЩ през 2012 г., според Фонда, ще бъде по-силен от очакваното – 2.2% вместо 2,1%. Но през идната година той ще се забави до 2.1% вместо прогнозираните по-рано 2.1%.

Неблагоприятно влияние върху повечето страни от Азия ще окаже отслабването на външното търсене и забавянето растежа на Китай.

Ситуацията в Русия се приема като по-скоро стабилна.

Подкрепи Economic.bg