Малките кредитори на испански банки ще получат "подстрижка" на дълга

Собственици на преференциални акции с високи лихвени проценти и подчинен дълг в спасените спестовни банки в Испания ще понесат загуби

Испанското правителство е в преговори с Брюксел, които биха позволили на десетки хиляди клиенти на дребно, които закупуват рискови спестовни продукти от национализирани кредитори, да могат да избегнат загуба на инвестициите си, като част от спасителния план за банките на Испания, съобщава Financial Times.

Вместо загуби за малки клиенти, поръчали спестовни продукти свързани с привилегировани акции на кредиторите, известни като "cajas", испанското правителство ще договори компромисен вариант, в който тези хора ще получат мигновено "финансова подстрижка". След това ще им бъдат възстановени средствата в пълен размер с течение на времето от техните банки, съобщава Financial Times, позовавайки се на хора, запознати с преговорите.

Решението да се има загуби на собственици на преференциални акции с високи лихвени проценти и подчинен дълг в спасените спестовни банки в Испания е силно противоречива идея в страната, след въвеждането на условието, че не се прави разграничение между големи и малки инвеститори.

Докато преговорите с Хоакин Алмуния, комисар по конкуренцията на ЕС, вървят в положителна посока, банкери в Испания се надяват, че притежателите на привилегировани акции ще бъдат принудени да предприемат незабавни загуби от между 50 и 70% от първоначалната им инвестиция, а по-късно да бъдат компенсирани с високи лихвени плащания в продължение на четири до шест години.

Няма да има окончателно решение за точния размер на  тази " финансова подстрижка" или лихвените плащания поне до септември. Говорител на министерството на икономиката на Испания отказа да коментира върпоса.

Коментари: 0