Манчев: България ще загуби делото с "Атомстройекспорт"

Според шефа на консултантската компания "Риск Инженеринг" въпросът е само колко ще трябва да плати държавата

180 ~ 2 мин. четене

България ще загуби арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене", въпросът е с повече или с по-малко от искания от руската страна 1 млрд. лв. Това е категоричното мнение на шефа на консултантската компания "Риск Инженеринг" Богомил Манчев пред bTV. Миналата седмица МВР, ДАНС и прокуратурата влязоха в офисите на фирмата, а икономическият министър Драгомир Стойнев обвини Манчев, че укрива документи по проекта АЕЦ "Белене" и продължава да получава пари за дейности, които не извършва.

"Ако бях на мястото на енергийния министър, щях да съм притеснен за арбитражното дело и щях да си запазя консултанта по проекта. Необходим е някой, който познава добре договорите, защото този милиард може да бъде редуциран с до 150 млн. лв.", обясни Манчев.

"Когато си поръчал нещо, трябва да си го платиш. Поръчали сме, произведено е, трябва да си го платим", категоричен бе той.

Манчев за пореден път увери, че договорът на „Риск Инженеринг" с НЕК продължава да действа и е напълно законен.

Той изрази мнение, че акцията в офисите на неговата компания и на другата консултантска фирма „Уорли Парсънс" е била по сигнал на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който според Манчев бил подведен.

Шефът на „Риск Инженеринг" обясни отново тезата си, че след решението за спиране на проекта АЕЦ „Белене" от март 2012 г. е било необходимо Министерски съвет да нареди на ресорния министър в писмена форма да посочи на подчинените си дружества какво да направят с договорите по проекта. По думите на Манчев това не се е случило и дори неговата компания и НЕК са започнали да водят преговори за временно прекратяване на договора на „Риск Инженеринг".

„По този договор има неустойки, чийто размер е определен точно и ясно в различни случаи. Имаме достатъчно спорове с НЕК, защото заради този договор сме направили доста инвестиции, взели сме много кредити и сега ще трябва да ги връщаме", обясни Богомил Манчев. Той отказа да цитира точни суми на печалби и загуби на фирмата му от работата по проекта за Втора атомна с аргумента, че компетентните органи разполагат с всички фактури.

„Откакто проектът бе спрян, съм понесъл само загуби, защото работех в изключително неразбираща и вражеска среда. Подписът на министъра, с който ще бъде прекратен договора, ще ме освободи от отговорност, наречена безстопанственост. Ако ние прекъснем работа и излезем от площадката, ще сме отговорни пред закона", обясни Манчев.

Подкрепи Economic.bg