Марк Зукърбърг с първи одобрен патент

Патентът за динамично генериране на неприкосновеността на личния живот е дело на Зукърбърг и на бившият мениджър в компанията Крис Кели

7192 ~ 1 мин. четене

Още през лятото на 2006 г., когато Facebook Inc. бе все още начинаеща социална мрежа, достъпна само за студенти, 22-годишният тогава главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг подава заявление за патент, което цели да защити определен начин за потребителите на интернет, по който те да изберат настройките за поверителност.

Миналата седмица този патент бе окончателно одобрен след първоначалните отхвърляния от съответната институция. Новината бе докладвана днес от блогове като ReadWriteWeb.

Патентът за динамично генериране на неприкосновеността на личния живот е дело на Зукърбърг и на бившият мениджър в компанията Крис Кели. Вторият напуска поста си като главен мениджър през 2009 година, а по-късно прави неуспешен опит да стане главен прокурор на Калифорния.

На кратко, патентът покрива метод за профил на юзера според настройките му за анонимност, показва ги заедно с опцията да се види как изглежда профилът на екрана на потребителя или групи потребители. Това е и първият одобрен патент на компанията Facebook от Държавната агенция по патенти и търговските марки на САЩ.

През април излезе информация, че Facebook ще плати $ 550 млн. на Microsoft Corp. за някои от патентите на софтуерния гигант, които наскоро той откупи от AOL Inc.

Подкрепи Economic.bg