Месото у нас - главно замразено

Причината е, че 85% са от внос и няма как да се продава прясно

Дълбоко замразено, а не прясно месо се продава масово у нас, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски страни. Това заяви председателят на Комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев, съобщи dartsnews.bg.

 

„В определени магазини, които се снабдяват директно от някои български производители, само там бихме могли да си купим някакво прясно месо, най-вече агнешко, защото телешко месо аз не съм виждал в магазините от десетилетия, ние ядем само говеждо месо. Няма как при положение че 80% от свинското и 90% от телешкото е внос. Ние сме зависими само от това какво ще внесат търговците на меса", коментира той.

 

Стойчев допълни, че месото не може да бъде съхранявано по друг начин, освен дълбоко замразено. „Тук вече възниква моралният въпрос, за да постигнат такава ниска цена нашите търговци, защото то е на ниска цена реално погледнато, дори сравнено с околните страни - ясно е, че ние не ядем това, което ядат те. И въпросът е колко дълго време е седяло замразено това месо, преди да бъде пуснато по нашите магазини", коментира Стойчев. Той е отправил въпроси към бази, които съхраняват месо и е получил отговор, че там отдавна не са виждали прясно месо.

 

Стойчев обясни, че при пазарна икономика и членство в Евросъюза държавата има един-единствен лост и той е развитие на собственото производство. „Когато имаме собствено производство, тогава ще можем да реагираме адекватно", категоричен е шефът на Комисията по стоковите борси и тържищата и дава пример с Германия, където половината от продуктите са собствено производство, а във Франция делът им достига до 60 на сто. При нас процентът е 15 на сто, каза Стойчев. „Когато си зависим на 85 процента от внос, ти си обречен да не можеш да бъдеш конкурентоспособен", категоричен е той.

 

 

Коментари: 0