Монополистите отписват дългове за милиони

Причината е решението на съда за тригодишна давност на задълженията към комуналните фирми

Дългове за стотици милиони от свои некоректни абонати ще трябва да отпишат компаниите-монополисти и дружествата, които предлагат различни битови услуги. Причината - влязлото в сила тълкувателно решение на Върховния касационен съд. До него се стигна заради различна практика на съдебните състави.

Едни признават, че давността на този вид задължения е три години, но други казват, че важи общият срок от пет години. Решението засяга най-вече монополистите, тъй като при тях задълженията са най-големи и много често са за дълъг период.

Рекордьорът с просрочен дълг в столицата е "Топлофикация", която има да събира над 230 милиона лева. Дълговете на абонатите на ЧЕЗ са около 90 милиона, а на "Софийска вода" над 60 млн. лева. Част от тези суми вече ще трябва да бъдат отписани, като дълг.

Решението обаче се отнася и за мобилни оператори, интернет доставчици, кабелни и сателитни оператори.

Дияна Бачурова е стар длъжник на "Топлофикация София". Доставчикът си търси от нея близо 3000 лева от сметки, натрупани през периода 2004-2008 година. На първа инстанция Районният съд казва, че дългът има тригодишна давност и намалява борча към топлинното дружество. Борени дни след това Бачурова отива да си плати присъденото от съда, но разбира, че битката с монополиста продължава, разказва бТВ.

Юристката на дружеството обяснила, че ще обжалват, защото Градският съд уважавал петгодишната давност. Втората инстанция приела, че давността е пет години.

Решението на Градския съд е окончателно, но въпреки това Дияна решава да сезира Омбудсмана. Още на следващия ден той сезирал ВКС.

Това става през юли миналата година, но решението излезе вчера. Според Омбудсмана, то има силата на закон. Константин Пенчев е категоричен, че не помага на длъжници за сметка на дружествата, а търси справедливост.

„Вие имате едни постоянни отношения - консумирате услуга и или плащате, или не плащате. При тези постоянни отношения, нормалното е доставчикът да си знае правата. Той може не след 3, или 5 г., а още на следващия месец, като не платите да ви даде на съд. Доставчиците на услуги са големи фирми, които имат армия от адвокати и счетоводители, и могат лесно да си следят нещата”, коментира Константин Пенчев.

Грубите сметки на "Топлофикация София" показват, че от натрупаните 230 милиона дългове на абонати, дружеството ще трябва да отпише почти половината - около 100 милиона лева.

„Не може да се каже, че тези пари трябва да се отпишат. Когато има решение на съда и съдъта не присъдил цялата сума, едва тогава трябва да се отпишат. Категорично не се отписват задължения за топлинна енергия, без да има съдебно решение”, каза директорът на правния отдел на „Топлофикация” Галина Тодорова.

От ЧЕЗ коментират, че все още не са се запознали с мотивите на решението, но ще направят всичко възможност да си съберат старите дългове. От "Софийска вода" отказаха коментар.

А за човекът, провокирал това становище, от което ще се възползват стотици хиляди, остава само моралното удовлетворение, тъй тълкуването на Върховния съд се отнася само за бъдещи решения на магистратите.

Давността не се определя служебно от съда - ако компания съди длъжник за по-дълъг период, то длъжникът е този, който трябва да поиска от съда намаляване на сумата по давност. И другият изключително тънък момент е от кога точно текат сроковете. Казус, в който също има много противоречиви мнения.

Коментари: 0