Moody's понижи перспективата на ЕФФС

Има вероятност рейтингът на Европейския фонд за финансова стабилност да бъде понижен през следващите 12-18 месеца

7282 ~ 1 мин. четене

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) от стабилна към негативна, след като заплаши да промени рейтинга - ААА - на трите големи държави, гаранти на еврозоната.

Агенцията съобщи, че решението за понижаване перспективата на фонда се отразява и в промяна на перспективата към Германия, Холандия и Люксембург. Но Moody's запазва рейтинга на фонда - ААА.

Рейтинговата агенция информира, че има висока вероятност рейтингът на фонда да бъде понижен през следващите 12-18 месеца.

От агенцията отбелязват, че перспективите за фонда могат да се върнат към стабилни, ако перспективите на Германия, Франция и Холандия се върнат от негативни към стабилни.

В понеделник Moody's понижи оценката на икономиките на Германия, Холандия и Люксембург от стабилна в негативна. Рейтинговата агенция подчерта, че рейтингът от ААА на трите страни е заплашен заради нарастващия риск от напускане на еврозоната от страна на Гърция и възможната нужда от финансова помощ за Испания и Италия.

Припомняме, до края на 2012 година фондът трябва да бъде заменен от Европейския стабилизационен механизъм.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg